ePlaneta

Prastari asteroid otkriva tajne solarnog sistema

Kada se spomene asteroid Bennu, prvo što padne na pamet je rudarenje u svemiru. Mnogo pre nego što se odvojio od matičnog nebeskog tela, i samostalno krenuo kroz kosmos, maleni asteroid bio je deo nebeskog tela bogatog vodom. Upravo to privlači pažnju javnosti ovih dana.

PCPress.rs Image

NASA-ina letelica OSIRIS-Rex, koja je nakon dvogodišnjeg putovanja na Bennu stigla 3. decembra 2018. godine, poslala je još pre šest godina podatke o tome da se na površini nalaze minerali koji potiču iz materijala koji podseća na glinu, što ukazuje da je na asteroidu u dalekoj prošlosti bilo vode. Na osnovu toga se još tada došlo do zaključka da bi asteroidi kao što je Bennu mogli da budu poželjna destinacija za rudarenje u svemiru, budući da dokazi o postojanju vode ukazuju na moguće izvore goriva za buduće misije u kosmosu. Ako bi bile u stanju da pronađu vodu na dalekim asteroidima, svemirske misije se ne bi oslanjale na Zemlju kada je gorivo u pitanju, što bi moglo da dovede do toga da odu mnogo dalje.

Pročitajte i:  AI botovi kao kuriri u svemiru

Uzorci koji su sa ovog asteroida stigli na zemlju pomažu naučnicima da otključaju tajne o našem solarnom sistemu, ali i o nastanku života. Rudarenje dakle više nije u centru pažnje, jer se uzorci koji su stigli 2023. godine ispituju iz drugih razloga. Naučnici kažu da se radi o svojevrsnim „reliktima iz rane istorije formiranja solarnog sistema“, jer se nisu puno promenili od vremena kada planete još nisu bile formirane.

Bennu je star oko 4,5 milijardi godina i meri 500 metara u prečniku. Razlikuje se od svih meteorita koji su pali na Zemlju i sadrži čestice koje potiču iz vremena pre našeg solarnog sistema, što znači da mogu da odgonetnu tajnu formiranja zvezda. Prema nekim teorijama naša planeta je u početku bombardovana ovakvim asteroidima, pa su oni doneli vodu, ali i ugljenik koji je važan za formiranje života.

Ovaj asteroid je udaljen 63 miliona kilometara od Zemlje, što je 160 puta dalje od Meseca (ne predstavlja opasnost, bar ne u narednih 270 godina). Uzorci koje je OSIRIS-Rex donela natrag su od neprocenjive vrednosti. Tim naučnika koji ih ispituje će u budućnosti sigurno doći i do drugih zaključaka, a za sada se veruje da su se uzorci nekada nalazili ispod vode. To znači da je Bennu komad odvojen od malog, prastarog sveta koji je imao okean.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *