BIZIT 2022

Pravda za Photos

Aplikaciju Photos korisnici Microsoft Windows‑a 10 nisu baš sjajno primili. Ljudi su navikli na jednostavnost Photo Viewer‑a i teško se odlučuju na promene. Ipak, Photos krije dosta korisnih funkcija koje će možda promeniti vaše mišljenje o njemu.

PCPress.rs ImagePočnimo od toga što Photos podrazumevano otvara Pictures folder na računaru, a prikazuje i fotografije snimljene na vašem OneDrive nalogu. Mnogi korisnici svoje fotografije čuvaju u drugim folderima, pa bi bilo dobro da Photos uzme u obzir i te lokacije. Srećom, nije mu to teško reći – u donjem levom uglu aplikacije kliknite na „zupčanik“ kako bi se otvorio Settings prozor. U odeljku Sources kliknite na opciju Add a folder i odaberite folder u kome čuvate fotografije. On će se nakon toga prikazati u listi, zajedno sa svim potfolderima.

Gde su slike?

Fotografije se često drže na eksternim drajvovima – hard‑diskovima ili USB flash uređajima. Da biste i njih uključili u pretragu i videli u listi, treba da kliknete na Import u gornjem desnom uglu. Photos će detektovati sve drajvove, a sve fotografije koje pronađe u njima označiće kao kandidate za uvoz. Za završetak tog procesa potrebno je da se klikne na Continue, a u prozoru nakon toga dobićete i opciju za brisanje fotografija s tih drajvova, što ne preporučujemo da radite – uvek treba imati kopiju fotografija.

Photos ima i batch opciju uz čiju pomoć možete da odjednom obrišete, kopirate ili podelite veći broj slika. Dovoljno je da čekirate sve fotografije kojima želite da manipulišete i da desnim klikom otvorite kontekstni meni u kome ćete odabrati odgovarajuću opciju. Da biste uspešno podelili fotografije, neophodno je da pre toga budete ulogovani na servis ili aplikaciju gde hoćete da ih pošaljete (Outlook, Twitter, Facebook…)

Aplikacija snima fotografije prema datumu kada su fotografisane (koristi EXIF podatke). U Collections delu programa fotografije se sortiraju prema tom kriterijumu, od najnovijih ka najstarijim. Ukoliko kliknete na ime meseca i godine, ubrzaćete pretragu tako što ćete se kretati samo kroz te podatke, a ne i fotografije snimljene u drugim mesecima. Za brz pregled fotografija koje su najnovije dodate u Photos, idite u sekciju Albums i kliknite na Last import.

Editovanje

Photos obuhvata i sasvim upotrebljivu opciju za automatsko ulepšavanje fotografija. Ona se aktivira preko panela u gornjem delu ekrana koji se pojavljuje s prikazom fotografija, a postoji i prečica na tastaturi (slovo E). To je tzv. one‑click opcija koja će poboljšati boje, izoštriti fotografiju, optimizovati osvetljenje i kontrast, pa čak i rotirati sliku kako bi se ispravila perspektiva. I sve to se dešava trenutno. Ako vam to nije dovoljno, Photos ima i editor u kome dobijate punu kontrolu nad svim pomenutim izmenama, ali i dodatne opcije za obradu fotografije, kao što su selektivni fokus, uklanjanje crvenila očiju, alat za retuširanje… Upoređivanje originalne i obrađene fotografije obavlja se preko Ctrl+/ prečice.

Pregled fotografije ostvaruje se jednim klikom levim tasterom miša. Ukoliko želite da je vidite u punoj veličini, a ne skaliranu na veličinu prozora programa, dvokliknite levim tasterom miša. A da biste pokrenuli slideshow svih fotografija u odabranom folderu, dovoljno je da pritisnete F5. Tada će se program aktivirati u Full Screen režimu i rotiraće fotografije u intervalima od pet sekundi.

Povratak na WPV

Ako i pored svega pomenutog smatrate da je Windows Photo Viewer bolji alat za pregled fotografija, postoji način da ga vratite u Windows 10. U stvari, ako ste uradili upgrade sa Windows‑a 7/8/8.1, WPV je i dalje tu, samo više nije podrazumevani alat za pregled fotografija. Da biste ga načinili podrazumevanim, dovoljno je da odete u Settings / System / Default apps i da pod Photo Viewer opcijom odaberete Windows Photo Viewer.

Ako ste instalirali Windows 10 na čist PC, procedura je malo komplikovanija. Windows Photo Viewer nije EXE fajl, već ga Windows okreće kroz DLL fajl PhotoViewer.dll. Za pokretanje koristite komandu:

rundll32 “%ProgramFiles%\Windows Photo Viewer\PhotoViewer.dll”, ImageView_Fullscreen

Od te „kobasice“ možete da napravite prečicu na desktop‑u za pokretanje ovog programa. Problem je što će se tako WPV pokrenuti prazan, bez mogućnosti da otvori bilo koju sliku. Zato na kraj ove komande možete da upišete direktan link do neke od slika ili do foldera u kome se nalaze fotografije, recimo:

rundll32 “%ProgramFiles%\Windows Photo Viewer\PhotoViewer.dll”, ImageView_Fullscreen C:\Fotografije

Prečica će sada otvoriti prvu fotografiju u folderu. Možda vam se čini da je ovo isuviše komplikovano? Samim tim što ste uspeli da za pregled fotografija aktivirate WPV, Windows će ga automatski dodati u Open with listu i moći ćete da ga postavite kao podrazumevani program za sve formate slika.

Branislav Bubanja

(Objavljeno u PC#239)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,