BIZIT 2022

Prave se pametni

Pametni satovi polako ali sigurno osvajaju tržište. U početku su nosili epitet nepotrebnog gadžeta, ali sve veći broj proizvođača nudi ove uređaje i tržište se edukuje i stvara praktično u hodu. Evo nekoliko najinteresantnijih modela, koje bih voleo da vidim i na svojoj ruci.

Huawei pametni časovnik

17Zasnovan na Android Wear‑u u verziji 1.3, Huawei Watch je već dostupan u šest varijanti, u cenovnom rangu od 349 do 799 dolara. U ponudi su modeli s metalnim ili kožnim narukvicama i različitim dizajnom samog časovnika. Svi modeli imaju kružni ekran prečnika 1,4 inča, sa AMOLED ekranom rezolucije 400×400 piksela. Sat dolazi s preinstaliranom bazom različitih izgleda koji odgovaraju određenim aktivnostima. Baterija traje oko dva dana, sat ima monitor otkucaja srca, mikrofon, 512 MB RAM‑a, 4 GB skladišne memorije i može da se poveže sa Android‑om (4.3 i novijim), ali i sa iOS 8.2 i novijim Apple‑ovim operativnim sistemom.

 

 

 

 

Samsung‑ov zupčanik

16Iako mu ime ukazuje na osnovnu komponentu analognih satova, Samsung Gear S2 sigurno nećete morati da navijate rotiranjem zamajca. Prateći najnovije trendove na ovom polju, Samsung je ponudio nekoliko varijanti časovnika Gear S2 – sportski, moderan Regular i Classic, u kombinaciji različitih boja i materijala od kojih su napravljene narukvice. Časovnici postoje u običnim i 3G varijantama, a poseduju kružni Super AMOLED 302 ppi ekran prečnika 1,2 inča. Pokreće ih dual‑core 1 GHz procesor, imaju 4 GB skladišne memorije i 512 MB RAM‑a, Wi‑Fi konektivnost, a zasnovani su na Samsung Tizen OS‑u.

Gear S2 nudi notifikacije, mogućnost slanja teksta putem govornog diktiranja i, naravno, fitnes statistike. Zdravstvene parametre prati upotrebom akcelerometra, barometra i žiroskopa, uz praćenje rada srca. Sposoban je da reprodukuje audio‑fajlove, a konekcija sa slušalicama ostvaruje se preko Bluetooth tehnologije. Kapacitet baterije na običnim časovnicima je 250 mAh, dok 3G varijante koriste 300 mAh, što im obezbeđuje dva do tri dana autonomije od punjača.

Preko rotirajućeg prstena Gear S2 omogućava promenu izgleda ekrana, a brza navigacija ostvaruje se preko fizičkih tastera pozicioniranih sa strane. Gear S2 poseduje i NFC konektivnost, pa je kroz Samsung Pay sistem omogućeno mobilno plaćanje. Wi‑Fi verzije Samsung Gear S2 satova biće dostupne tokom oktobra, dok će se 3G varijante pojaviti nešto kasnije. Cene još nisu poznate.

Ekskluziva u svakom pogledu

18Kako sam krenuo sa nabrajanjem pametnih satova koje bih voleo da posedujem, shvatio sam da mi apetiti samo rastu. Zato nije ni čudo što mi je sledeći izbor bio LG Watch Urbane Luxe. To je jedan od najskupljih pametnih časovnika, ako se zanemari Apple‑ov zlatni sat. Telo časovnika je od 23‑karatnog zlata, a narukvica je napravljena od kože aligatora, a on može biti vaš ukoliko ste spremni da izdvojite 1200 dolara. Ukoliko poželite neku drugu boju narukvice osim osnovne braon, doplatićete „sitnih“ 195 dolara.

Ostale karakteristike su uobičajene. Časovnik je zasnovan na Android Wear OS‑u, a može da se poveže s telefonima koji imaju Android 4.3 ili noviji. Osim što je od zlata, ekskluzivnost mu donosi i činjenica da će biti napravljeno samo 500 primeraka i to u saradnji sa američkom juvelirskom kućom Reeds Jewelers. Pa ako vas pare svrbe u džepu, eto ideje gde da ih uložite.

Za juniore i seniore

19A sada nešto sasvim drugačije – pametni časovnik za decu i stare osobe. Kompanija Haier osmislila je E‑ZY SOS Watch, koji ne može da se podiči nekim specijalnim karakteristikama, ali je odlično prilagođen ciljnim uzrastima. Verzija za decu poseduje silikonsku narukvicu i okvir oko ekrana, a uređaj je specifičan po tome što ima ugrađeni GPS lokator i tzv. panic taster, koji će pomoći roditeljima da preko svojih Android ili iOS uređaja, kroz kompanijski sistem komunikacije, lociraju dete. Verzija za seniore ima istu funkciju, samo što je kućište časovnika metalno, a narukvica kožna. Za sada nema mnogo drugih detalja, sem da će se u prodaji naći 2016. godine.

Branislav Bubanja

(Objavljeno u Časopisu PC#225)

Facebook komentari:
SBB