Pravni problemi budućnosti: Roboti koji sastavljaju testamente

Prema poslednjim istraživanjima sedam od deset ispitanika ne želi sisteme veštačke inteligencije prilikom sastavljanja testamenta, bez obzira na to što sve više advokatskih kancelarija u svetu usvaja ovu tehnologiju.

PCPress.rs Image

U istraživanju koje je sprovela advokatska firma VWV, 73% ispitanika ne želi da roboti učestvuju u kreiranju njihove poslednje volje, a čak trećina ispitanika ne želi da veštačka inteligencija bude uključena u bilo kojoj fazi sastavljanja testamenta. Tako su mesta ljudskih savetnika još uvek dragocena kada se radi o sastavljanju ovakvih dokumenata. Uprkos ovakvim stavovima, sve više advokatskih firmi planira implementiranje AI tehnologije u ove, te slične procese.

PCPress.rs Image

Iako pravnici žele da advokaturu uvedu u moderan svet, te veštačku inteligenciju uključe u kreiranje, te pregledanje pravnih dokumenata, čini se da će ljudski faktor još neko vreme biti ključan, budući da korisnici još uvek nisu spremni da svoja osetljiva dokumenta povere robotskim sistemima i njihovim procesima rasuđivanja.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Prvi put: Kad botovi snimaju horor film
SBB

Tagovi: , ,