Top50 Glas publike

Pravosnažna presuda – dug za kredit u švajcarskim francima prepolovljen

Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio je presudu za raskid stambenog kredita u švajcarskim francima, saopštilo je Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva”. Po toj presudi dug za kredit u švajcarskim francima klijentu je prepolovljen. Apelacioni sud u Novom Sadu je odbacio žalbu banke, čime je presuda postala pravosnažna. Po toj presudi, nakon raskida ugovora, korisnik banci duguje 3,8 miliona dinara umesto devet miliona dinara koje duguje po planu otplate, pa je korist za tužioca evidentna, navodi se u saopštenju. 

PCPress.rs Image
Presudom su konstatovani uslovi za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti, a koje se tiču enormnog skoka kursa franka u odnosu na dinar i evro, ali i zbog bolesti dužnika u ovom slučaju. Takođe, konstatovano je narušavanje načela jednakosti uzajamnih davanja sadržano u članu 15 Zakona o obligacionim odnosima, kao i nedovoljna informisanost korisnika u predugovornoj fazi o svim rizicima podizanja kredita u švajcarskoj valuti. 

To je druga pravosnažna presuda za raskid kredita u švajcarskim francima, navode u u “Efektivi”. Kako dodaju, nedavno je doneta i jedna odbijajuća presuda na Apelacionom sudu u Beogradu, uprkos prethodnoj odluci Vrhovnog suda kojom se ista takva presuda ukida u delu za raskid ugovora i vraća na ponovno odlučivanje, ”čime sudije beogradskih sudova (Viši i Apelacioni sud) zapravo jedini u Evropi smatraju da su krediti u švajcarskim francima potpuno zakoniti”. Iz ”Efektive” podsećaju na iskustvo zemalja u regionu, gde su u Sloveniji i BiH donete presude za apsolutnu ništavost ovih ugovora, tri presude Evropskog suda pravde, koji je poništio valutnu klauzulu ovih kredita, kao i zakone o konverziji koji su doneti u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Mađarskoj”.

Pročitajte i:  Doneta presuda: Musk nije kriv!

Izvor: Večernje novosti

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,