Top50 Glas publike

Predrag Ćulibrk – Između „Teslinog vremeplova“ i „Smart Cities“

Istraživanje PC Press-a – “Šta je obeležilo 2017. godinu i šta možemo da očekujemo od 2018?”

PCPress.rs Image
Predrag Ćulibrk, generalni direktor, Telekom Srbija

Koji je novi uređaj, aplikacija ili servis pobudio vašu pažnju u 2017. godini?

Obaveze koje imam kao generalni direktor Telekoma Srbija i kao roditelj, ne ostavljaju mi mnogo vremena za odmor, pa ni za gledanje TV programa. Ipak, nalazim malo vremena da omiljeni TV sadržaj, najčešće utakmice Lige šampiona, pogledam na svom mobilnom telefonu u aplikaciji mts TV GO, rekao nam je Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srbije.

Koji su događaji bili ključni za razvoj elektronskog poslovanja i IT industrije u Srbiji?

Izdvojio bih dva događaja u 2017. U sklopu našeg strateškog projekta Internet revolucija, 6. oktobra 2017. pustili smo servise prvom korisniku pomoću optičkog pristupa, odnosno FTTH tehnologijom. Puni efekti ove investicije videće se u narednim godinama, ali ovaj, rekao bih i simboličan trenutak, jeste nešto što će ostati upamćeno kao početak revolucije, koju je u sferi Interneta sproveo Telekom Srbija.

Drugi, jednako značajan događaj, desio se 12. decembra, kada je u saradnji s Kancelarijom za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije, u prostorije našeg data centra smeštena ključna informaciono‑komunikaciona infrastruktura, značajna za efikasno funkcionisanje sistema elektronske uprave i IT sistema državne uprave.

Pročitajte i:  Pametan život u pametnom gradu

Koji ćete uspeh iz 2017. godine pamtiti?

Kada smo osmišljavali projekat Teslin vremeplov, nismo mogli ni da zamislimo da će Teslina priča zabeležiti ogroman uspeh i van granica Srbije. Sumirajući utiske, najveći uspeh su, pored brojnih priznanja projektu, na domaćem i međunarodnom nivou, i burni aplauzi posetilaca Beča i Berlina, koji su uživali u ovoj nesvakidašnjoj digitalnoj predstavi.

Koji će tehnološki trendovi biti značajni u 2018. godini?

Uveliko radimo na tome da sve prednosti tehnologija našim građanima i poslovnoj zajednici učinimo dostupnim na svakom koraku, i zato će koncept Interneta stvari biti nešto što će obeležiti razvoj mnogih industrija u budućnosti. U jednoj od njih, recimo e‑zdravstvu, prelamaće se nekoliko njih, od pomenutog IoT do Big Data. Slično je i s drugim oblastima, transportom, javnim uslugama i drugim servisima gde će se poboljšati život građana u okviru koncepta poznatog pod nazivom Smart Cities.

(Objaljeno u PC#250)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,