Zebra

Predstavljen Exynos 990, čip za novu generaciju Samsung flagship telefona

Budući kupci sledećih Samsung-ovih flagship modela dobiće značajano ubrzanje performansi zahvaljujući novom procesoru koji će biti ugrađen u njih. Korejski gigant predstavio je Exynos 990, novi čip koji je za 20% brži od svog prethodnika (Exynos 9820 u Galaxy S10 i Exynos 9825 u Galaxy Note 10), kako u običnim operacijama, tako i u zahtevnim grafičkim poslovima, dok će brzina obavljanja AI poslova biti duplirana. Pri tome, novi čip će biti energetski efikasniji.

Na Samsung Tech Day događaju koji je održan juče, objavljeno je i da je liderska pozicija ovog proizvođača na tržištu pametnih telefona i dalje sigurna, a da će novi čip obezbediti značajno povećanje performansi koje će biti od velikog značaja za zadržavanje postojećih, ali i pridobijanje novih korisnika. Najverovatnije će prvi telefon sa Exynos 990 čipom biti Galaxy S11 (ako se kompanija odluči da zadrži taj način označavanja telefona).

Novi čip poseduje 8 jezgara, dva Samsung-ova jezgra, dva Arm Cortex A76 jezgra i četiri Arm A55 jezgra za zadatke nižeg prioriteta. Napravljen je u 7nm proizvodnom procesu. Procesor podržava 120Hz osvežavanje ekrana telefona, tehnologiju koja više troši bateriju od 60Hz displeja, ali donosi bolju animaciju, skrolovanje i generalno bolje iskustvo u igrama. Exynos 990 je adaptiran za fotografisanje na mobilnim telefonima i podržava do šest kamera. Snaga za procesiranje fotografija je dovoljna za nedavno predstavljen Samsung-ov senzor od 108 megapiksela.

Pročitajte i:  Olympus će praviti kamere za buduće Samsung telefone

Pored ovog čipa, Samsung je najavio i novi 5G modem čip, Exynos Modem 5123. On donosi poboljšanje u brzini koja u piku može da dostigne 8.36 gigabita (za razliku od 3 Gbps na trenutnoj generaciji modema).

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,