Top50 Glas publike

Predstavljen Exynos 990, čip za novu generaciju Samsung flagship telefona

Budući kupci sledećih Samsung-ovih flagship modela dobiće značajano ubrzanje performansi zahvaljujući novom procesoru koji će biti ugrađen u njih. Korejski gigant predstavio je Exynos 990, novi čip koji je za 20% brži od svog prethodnika (Exynos 9820 u Galaxy S10 i Exynos 9825 u Galaxy Note 10), kako u običnim operacijama, tako i u zahtevnim grafičkim poslovima, dok će brzina obavljanja AI poslova biti duplirana. Pri tome, novi čip će biti energetski efikasniji.

PCPress.rs Image

Na Samsung Tech Day događaju koji je održan juče, objavljeno je i da je liderska pozicija ovog proizvođača na tržištu pametnih telefona i dalje sigurna, a da će novi čip obezbediti značajno povećanje performansi koje će biti od velikog značaja za zadržavanje postojećih, ali i pridobijanje novih korisnika. Najverovatnije će prvi telefon sa Exynos 990 čipom biti Galaxy S11 (ako se kompanija odluči da zadrži taj način označavanja telefona).

Novi čip poseduje 8 jezgara, dva Samsung-ova jezgra, dva Arm Cortex A76 jezgra i četiri Arm A55 jezgra za zadatke nižeg prioriteta. Napravljen je u 7nm proizvodnom procesu. Procesor podržava 120Hz osvežavanje ekrana telefona, tehnologiju koja više troši bateriju od 60Hz displeja, ali donosi bolju animaciju, skrolovanje i generalno bolje iskustvo u igrama. Exynos 990 je adaptiran za fotografisanje na mobilnim telefonima i podržava do šest kamera. Snaga za procesiranje fotografija je dovoljna za nedavno predstavljen Samsung-ov senzor od 108 megapiksela.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Watch bi mogao doći sa mikroLED ekranom 2024. godine

Pored ovog čipa, Samsung je najavio i novi 5G modem čip, Exynos Modem 5123. On donosi poboljšanje u brzini koja u piku može da dostigne 8.36 gigabita (za razliku od 3 Gbps na trenutnoj generaciji modema).

Izvor: Cnet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,