Predstavljen Orion svemirske agencije NASA

PCPress.rs ImageProizvođač Lockheed Martin predstavio je novu letilicu nazvanu Orion, prvobitno namenjenu prebacivanju astronauta na Mesec, koja će se sad koristiti kao sigurnosno vozilo za hitno napuštanje međunarodne svemirske stanice. Istovremeno NASA je otkrila i nov objekat veličine dvanaest i po hiljada kvadratnih metara  namenjen  za testiranje i simulaciju misija na asteroid i Mesec.

Najavljeno je da će se Orion otisnuti na prvi let u orbitu već 2013 godine. Trenutno letilica prolazi testiranja u novom objektu kako bi se uverili da je u stanju da podnese teške uslove u kojima će se naći u svemiru.

Orion je dizajniran  da više puta leti u daleki svemir“, rekao je Džon Karas, potpredsednik firme Lockheed Martin. „Letilica je veoma robustno i tehnički napredno vozilo, u stanju da bezbedno preveze ljude do asteroida i drugih tačaka u svemiru, što će utabati put letovima na Mars.

Kad NASA povuče poslednje flotu letilica u ovoj godini, Orion će preuzeti značajnu ulogu u mogućim evakuacijama astronauta iz međunarodne svemirske stanice.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
Pročitajte i:  NASA i problemi s marsovskom prašinom
SBB

Tagovi: ,