Predstavljen projekat Eko tačke

Promovisanje zaštite životne sredine i unapređenje nerazvijenih područja u Srbiji glavni su ciljevi platforme Eko tačke (Eco Dots). Putem onlajn aplikacije koja omogućava rezervaciju i organizovanje eko-tura u Evropi, a od sada i u našoj zemlji, projekat predstavlja stratešku nadogradnju razvoja nacionalnog eko-turizma.

EcoVirtour aplikacija

Zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine, turizma i tekomunikacija, Evropske komisije i Telenor fondacije, Eko tačke, kao proširenje EcoVirtour projekta, omogućiće da se domaći i strani turisti informišu o očuvanim predelima i bogatoj kulturnoj baštini Srbije.

“Srbija ima ogroman prirodni potencijal za razvoj eko-turizma, a svega šest odsto područja u Srbiji je zaštićeno, dok je standard u Evropskoj uniji oko 11 odsto od ukupne teritorije jedne države. EcoDev, Centar za istraživačke i razvojne projekte, nastoji da Srbiju promoviše i brendira zajedno sa nadležnim institucijama, predstavnicima ekoloških nevladinih organizacija i medija kao eko-destinaciju. EcoVirtour android aplikacija u svom drugom izdanju prikazuje 15 prelepih zaštićenih područja u Srbiji”, izjavila je Sophie Kekić, koordinatorka projekta iz EcoDev-a.

Na dopunjenoj Android aplikaciji EcoVirtour nalazi se još sedam eko-destinacija: Park prirode i rezervat biosfere Golija, park prirode Stara planina, i pod upravljanjem Vojvodina šume, specijalni rezervati: Obedska bara, Bagremara, Koviljsko-petrovaradinski rit, Gornje podunavlje i Deliblatska peščara.

Pročitajte i:  Solarna energija: Deset sunčanih godina

“Podrška ovom projektu predstavlja izuzetno dobar spoj naših strateških opredeljenja – omogućavanja konstruktivnog korišćenja interneta i pametnih uređaja, zaštite životne sredine i doprinosa razvoju srpskog društva. Ovo je jedinstven način promocije naše zemlje, a jedna od njegovih glavnih prednosti upravo je internet, tj. mogućnost globalnog predstavljanja naših izuzetnih lokalnih prirodnih bogatstava“, rekla je Nevena Stefanović, direktorka odnosa s javnošću i spoljnih poslova Telenora.

Širenje svesti o značaju i razvojnim šansama koje pruža koncept održivog eko-turizma od presudnog je značaja za Srbiju, posebno imajući u vidu prirodne potencijale, ali i ljudske resurse i kulturno-istorijsko nasleđe zemlje.

“Naglašena je potreba za edukacijom različitih ciljnih grupa i zainteresovanih strana o mogućnostima razvoja i načinima primene principa održivog turizma naročito u nerazvijenim područjima zemlje. Zahvaljujući razvoju održivog turizma, nerazvijena područja imaju šansu za razvoj, zapošljavanje, odnosno, povećanje životnog standarda što će konačno doprineti razvoju najsiromašnijih opština.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor za turizam, podržava razvoj koncepta održivog turizma i partnerstvom na projektu Eko tačke – Zeleno putovanje kroz Evropu doprinosi unapređenju turizma kao privredne grane, ali i promovisanju Srbije kao očuvane i ekološki održive turističke destinacije”, izjavila je dr Renata Pindžo, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija.

Pročitajte i:  Mali roboti "jedu" otpad iz okeana

Obedsku baru, jednu od eko-destinacija, godišnje obiđe i do 19 hiljada posetilaca.

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,