Ikotek

Prefabrikovani modularni data centri su sve popularniji izbor

Današnje mreže imaju složenu, hibridnu konstrukciju, obično s enterprise data centrom u središtu, čime se osigurava besprekorna interakcija u cloud-u, kolokaciji i edge resursima.

PCPress.rs Image

Kombinacija se stalno menja, reagujući na specifične zahteve kapaciteta i spoljne tržišne sile. Izgradnja data centara usporena je tokom pandemije kovida, što je dovelo do ograničene dostupnosti, baš u trenutku kada se ubrzavaju računarski intenzivne aplikacije, poput veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Problemi s lancem snabdevanja i dalje ograničavaju raspoložive kapacitete. Ova realnost prisiljava organizacije da razmotre alternative za ispunjavanje svojih hitnih potreba za kapacitetom, a prefabrikovana modularna rešenja sve su popular­niji izbor.

Spremno ali nadogradivo

Modularne tehnologije su sofisticirana, prilagodljiva i skalabilna rešenja za savremene izazove dodatnog kapaciteta, nudeći fabrički ugrađenu pouzdanost, brzu implementaciju, fleksibilnost i efikasnost izvan mogućnosti tradicionalne gradnje ili drugih alternativa.

Prefabrikovani modularni data centri nisu novost, ali su tehnologije i postupci gradnje znatno poboljšani od njihovog predstavljanja pre otprilike 15 godina

Poslednjih 20 godina kolokacije su bile pouzdano rešenje za kompanije koje žele brzo da dodaju kapacitet, ublaže izazove latencije ili da se prošire izvan fizičkog prostora data centra. Međutim, kako operateri enterprise data centara žele da podrže povećano računarsko opterećenje zbog pojave naprednih tehnologija, kao što su mašinsko učenje i veštačka inteligencija, uz potrebe za napajanjem i hlađenjem — tržište ima ograničene kapacitete na raspolaganju. Organizacije se okreću novim partnerima kako bi im pomogli da brzo nadograde svoje objekte za podršku naprednim tehnologijama i arhitekturama veće gustine.

Pročitajte i:  VERTIV partnerski program nudi svetsku ekspertizu, inovativne alate i vredan sistem nagrađivanja

Kao rezultat ove dinamike tržišta koja se razvija, mnoge organizacije hitno moraju da povećaju kapacitet. Rastu, oslanjaju se na digitalne aplikacije više nego ikada, a interne opcije nisu dovoljne. Oni traže načine za brzo, jednostavno dodavanje kapaciteta, koji neće ugroziti sigurnost mreže ili konačni rezultat. Zbog toga je prefabrikovano modularno računarstvo sve traženije rešenje.

Sve veće poverenje

Prefabrikovani modularni data centri nisu novost, ali su tehnologije i pos­tupci gradnje znatno poboljšani od njihovog predstavljanja pre otprilike 15 godina. Ova sofisticirana, potpuno integrisana IT rešenja mogu se konfigurisati da zadovolje specifične potrebe i brzo se implementiraju gde god je potrebno. Agencija OMDIA je nedavno sprovela anketu među donosiocima odluka o data centrima, 52 odsto je reklo da su već implementirali integrisana modularna rešenja, a 99 odsto je reklo da to planira da učini u budućnosti.

Zapravo, 93 odsto je reklo kako planiraju da prefabrikovana modularna rešenja učine obaveznim procesom izgradnje u budućnosti. Nedoumice oko prefabrikovanih modularnih rešenja odavno su prošle jer su operateri otkrili da su te tehnologije laka, pristupačna i isplativa alternativa uobičajenim metodama, nudeći nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne data centre.

Pročitajte i:  Cambium ONE Network
PCPress.rs Image

Kompanija Vertiv ima u Hrvatskoj prodajno-servisni centar za 24 zemlje CEE regije, proizvodni centar za EMEA regiju na području modularnih data centara i globalni svetski centar izvrsnosti u dizajniranju modularnih data centara.

Saznajte više o Vertiv prefabrikovanim modularnim data centrima na Vertiv.com ili kontaktirajte s odeljenjem prodaje na croatia.hello@vertiv.com.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,