Pregled Android aplikacija – Red vožnje ŽS

Kada već brze pruge nikako da dočekamo i primorani smo da se klackamo u starudijama koje često nisu ni za komentar, pohvalno je što je menadžment došao na ideju da izradi program koji će putnicima pomoći u lakšem dobijanju informacija.

Red voznje ZSRed vožnje ŽS (goo.gl/yGQXx) radi na srpskom i engleskom jeziku, pa je pogodan i za strance/turiste koji su se obreli u našoj zemlji. Osnovna namena programa je da, na osnovu upita korisnika, pretraži bazu podataka i dâ informaciju o željenim polascima vozova. Prvo birate polaznu stanicu – dovoljno je da počnete da kucate u naznačeno polje i pogoci će početi da se nižu. Drugi korak je upisivanje odredišta i obavlja se na isti način. Sada je još preostalo da upišete datum putovanja i pritisnete dugme Traži kako biste dobili informaciju.

Pored trajanja vožnje i očekivanog vremena polaska/dolaska, mogu se iščupati još neki zanimljivi podaci. Na primer, možete dobiti kompletne informacije o dotičnom vozu, tačnije koje stanice je posetio pre vaše (i u koje vreme), odnosno na koliko stanica (i u koje vreme) treba da se zaustavi do dolaska na odredište. Simptomatično je da se nigde ne spominje cena vožnje i da se ona daje isključivo za određenu uslugu (na primer, koliko košta prevoz automobila na relaciji Beograd‑Bar). Situacija je nelogična pogotovo ako se uzme u obzir podatak da program u sekciji Ponude daje opciju odabira vrste prevoza (prvi razred, drugi razred, restoran…). Bilo bi lepo imati cene za sve ponude.

Program ima i sekciju Informacije koja nije preterano ažurna. Recimo, u momentu pisanja teksta u njoj su bila svega četiri unosa od kojih je najnoviji datirao sa kraja oktobra 2012.Red voznje ZS 2

Vladimir Pisodorov

(Objavljeno u časopisu connect 25)

Facebook komentari: