Prekid podrške za non-chromium Edge pretraživač

Podrška za Microsoft-ov pregledač Edge se završila.  Microsoft ga sada naziva Legacy Edge, a kompanija je najavila da više neće izdavati podršku za njega. Legacy Edge više neće primati bezbednosne ispravke i svako ko ga još koristi treba da započne proces prelaska na nešto drugo.

PCPress.rs Image

Novi Edge je znatno superiorniji pretraživač

Legacy Edge je prvobitno imao kodno ime „Spartan“ i bio je uključen u Windows 10 kao podrazumevani web pretraživač operativnog sistema pre nego što je zvanično nazvan Edge. Ovu poziciju zauzima Microsoft-ov pretraživač zasnovan na Chromium-u, koji je bio u beta verziji tokom 2019. godine i zvanično je pokrenut u januaru 2020. To znači da je Edge (onaj prvobitni) preživeo nešto više od godinu dana uporedo sa njegovom zamenom. Microsoft takođe kaže da će Legacy Edge biti automatski uklonjen do ažuriranja Windows 10 od aprila, a novi Edge će biti instaliran umesto njega.

Gašenje Legacy Edge-a je na neki način gorko-slatka pobeda. Po većini pokazatelja, novi Edge je znatno superiorniji, ali stavlja poslednji ekser u kovčeg Microsoft-ovih prilagođenih motora za prikazivanje web-stranica, čija se istorija proteže sve do ranih verzija Internet Explorera. Novi Edge zasnovan na Chromium-u je konačno pretraživač sa kojim Microsoft može da se takmiči u trci sa Google Chrome-om i Firefox-om.

Pročitajte i:  5 korisnih ekstenzija za Microsoft Edge (i Chrome) 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: