Preko 50% Google pretraga završi se bez klikova

Do juna 2019. godine 50,3% Google pretraga ostalo je bez ijednog klika. Nasuprot tome, pretrage sa organskim klikovima na veb sajtove koji nisu Google-ovi sada čine samo 45% celokupnog saobraćaja.

PCPress.rs Image

Ovo su podaci kompanije za marketinšku analitiku Jumpshot zasnovana na 40 miliona browser pretraga na desktop i mobilnim uređajima u SAD-u. Podatke je obradio Rand Fishkin, osnivač pretraživača SparkToro. Da stvari budu još gore, čini se da ovaj trend pretraživanja bez ikakvih klikova beleži stalni rast od 2016. godine. U međuvremenu, organski reach veb sajtova trećih strana nastavlja da se smanjuje.

Međutim, nije iznenađujuće što veliki broj pretraga rezultira nikakvim klikovima – pogotovo kada imamo u vidu da Google preusmerava pažnju na rezimiranje isečaka na vrhu pretrage. Iako to čini korisnicima posao možda lakšim, oni „jedu“ u saobraćaju veb sajtove trećih strana.

Međutim, kako Fishkin ističe, US congressional panel nedavno je pitao Google da li je tačno da manje od 50% pretraga vodi na veb lokacije koje nisu Google-ove. Umesto direktnog i kratkog „da, ne“ odgovora, Google je raspravljao o autentičnosti citiranih podataka – bez demantovanja.

Pročitajte i:  Google počinje sa lincenciranjem Stadia tehnologije

PCPress.rs Image

„Autor izveštaja navedenog u našem pismu nije razjasnio svoju specifičnu metodologiju, ali je netačno prikazati izložene isečke kao jednostavno odgovaranje na pitanje koje ne rezultira klikom“, napisala je kompanija u izjavi. „Mnogi sajtovi nastoje da njihov sadržaj bude istaknut kao isečak, koji može da privuče smislen saobraćaj.“ Zanimljivo je da Fishkin dalje napominje da je Google-ova dominacija u pretraživanju dostigla 94-postotni udeo na tržištu (podaci se zasnivaju samo na browser pretraživanjima).

Vredi napomenuti da ovo nije potpuno novi razvoj događaja. Još u junu, Search Engine Land je citirao ranija istraživanja Fishkin-a koja su sugerisala da je broj pretraživanja bez ikakvih klikova u prvom kvartalu 2019. dostigao skoro 49% svih zahteva. Ipak, primećeno je da Fishkin-ova metodologija nije baš neoboriva.

„Podaci se baziraju na preko milijardu veb browser pretraga na deset miliona desktop i Android uređaja u SAD“, napisao je Search Engine Land. „Ne uključuje pretrage koje se vrše na iOS uređajima, aplikaciji Google pretraga, uređajima samo za glas ili pretrage koje su završile klikom na mobilnu aplikaciju.“

Pročitajte i:  Google Assistant poboljšava pristupačnost na Androidu

PCPress.rs Image

Ovaj nalaz ponovo pokreće diskusije o Google-ovom anti-konkurentskom ponašanju, koje su mnogi u prošlosti kritikovali. Zaista, TNW je juče pisao da 23 evropske kompanije za traženje posla rade na podnošenju antitrust žalbe protiv Google-a sa Evropskom unijom. Kompanije tvrde da je Google svoje rezultate pretrage vezane za nova radna mesta postavio iznad rezultata konkurenata. Ono što stvari čini još gorim je da ovo verovatno nije prvi put da je gigant među pretraživačima pokrenuo kritiku zbog svoje prakse protiv konkurencije.

U prošlosti je kompanija kažnjena sa 1,49 milijarde evra zbog gašenja konkurencije oglašavanja, 2,4 milijarde evra zbog nepravednog podsticanja sopstvene usluge kupovine i 4,34 milijarde evra zbog ilegalnog ograničavanja korišćenja Androida.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,