BIZIT 2022

Preminuo Ingvar Kamprad, osnivač kompanije IKEA

Osnivač i vlasnik najpoznatije kompanije za prodaju nameštaja i kućnih potrepština, Ingvar Kamprad, preminuo je 27. januara u 92. godini života. Kamprad je umro u svom domu u Smalandu u Švedskoj nakon kratke bolesti.

Preminuo Ingvar Kamprad, osnivač kompanije IKEA
Foto: IKEA

Ingvar Kamprad je rođen 1926. a kompaniju IKEA  je osnovao 1943. godine. Ime kompanije je skraćenica od reči: Inkgvar Kamprad (ime),  Elmtaryd (farma na kojoj je živeo) i Agunnaryd (gradić u kojem je odrastao). IKEA je u početku bila mala kompanija koja se bavila isključivo isporukom po narudžbini, ali je pravi proboj nastao otvaranjem prodavnica u Švedskoj, a onda i širom sveta.

Od 1988. godine odlazi u polupenziju, prepušta upravljanje kompanijom ali nastavlja da radi kao savetnik. IKEA je izdala zvanično saopštenje u kojem se CEO Torbjörn Lööf oprostio od osnivača kompanije:

Veoma smo tužni zbog Ingvarovog odlaska. Pamtićemo ga po posvećenosti pre svega ljudima. Nikad nije odustajao, uvek je pokušavao da bude bolji i da vodi primerom. Radio je do samog kraja ostajući veran svom motou da uvek postoje stvari koje treba uraditi.

Iako je stekao ogromno bogatstvo, Ingvar je živeo skromno, posvećen radu u kompaniji. Poznate su priče kako je  putovao ekonomskom klasom i vozio stara kola, dok je uvek štedljivo koristio potrošni materijal. Interesantno je i da je Kamprad bio disleksičan zbog čeka je navodno i osmišljen sistem imena za svaki proizvod, jer mu je bilo teško da se izbori sa suvoparnim šiframa. U robnoj kući IKEA proizvodi imaju imena koja vode poreklo iz zemalja Skandinavije. 

Pročitajte i:  Robot koji zna kako se sklapa IKEA nameštaj

Ingvar je svojevremeno govorio da je “previše zauzet poslom da bi umro”. 

Izvor: IKEA

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

One thought on “Preminuo Ingvar Kamprad, osnivač kompanije IKEA

  • 13. March 2018. at 21:42
    Permalink

    Vise nije zauzet izgleda

Comments are closed.