Top50 Glas publike

Preminuo Lee Kun-hee, predsednik Samsung-a

Predsednik Samsung Electronics-a, Lee Kun-hee preminuo je u 78. godini. On nije obavljao tu funkciju od 2014. godine, nakon što je pretrpeo srčani udar. Od tog trenutka, praktično je lider grupacije bio je njegov sin, koji se nalazi na funkciji potpredsednika.

PCPress.rs Image

Uticajan i moćan

U trenutku smrti, Lee Kun-hee je bio najbogatiji čovek u Južnoj Koreji i jedan od najuticajnijih biznismena u državi. On je zaslužan za transformaciju kompanije u jedan od najprepoznatljivijih i najvećih brendova na svetu kada su u pitanju pametni telefoni, televizori, elektronski delovi i kućni aparati. Lee Kun-hee je postao predsednik nakon smrti njegovog oca, Lee Byuung-chul-A, losnivača kompanije, 1987. godine. Tokom 1993. postao je poznat sa „New Menagment“ deklaracijom u kojoj je zatražio od zaposlenih da „promene sve osim žene i dece“. Tada je zatražio da se kvalitet stavi ispred kvantiteta i naredio je da se defektni telefoni u vrednosti od nekoliko miliona dolara spale pred zaposlenima,

Pod njegovim vođstvom, Sasmung je tokom 90. godina prošlog veka prestigao japanske rivale na polju elektronike. U prvoj dekadi ovog veka, kompanija je prestigla Sony u TV biznisu. Njegov najstariji sin, Lee Jae-yong, potpredsednik Samsung-a, je 2017. godine uhapšen zbog korupcije i podmićivanja najviših državnih zvaničnika i osuđen na pet godina robije, ali mu je sud smanjio kaznu na dve i po godine, efektivno ga oslobodivši iz zatvora.

Pročitajte i:  Uronite u svet beskrajnih opcija uz Galaxy ekosistem

U zvaničnom saopštenju Samsung-a, naglašeno je da je „Predsednik Lee bio pravi vizionar koji je transformisao Samsung od lokačnog proizvođača u vodećeg svetskog inovatora i industrijskog lidera. Svi u Samsung-u su zahvalni na putovanju koji su delili s njim.“.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,