Preminuo Paul Allen, koosnivač Microsoft-a

Paul Allen, koosnivač kompanije Microsoft, preminuo je 15. oktobra u 65. godini. Tako nas je napustio još jedan od pionira personalnih računara, zaslužan za njihov brz razvoj krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina.

PCPress.rs Image

Posle napuštanja kompanije Microsoft Allen je, kao jedan od najbogatijih ljudi na svetu, bio inicijator brojnih zanimljivih projekata, a javnosti je poznat i kao vlasnik tima Seattle Seahawks koji se takmiči u NFL ligi (američki fudbal), kao i NBA tima Portland Trail Blazers.

Paul Allen, rođen 21. januara 1953. godine, bio je nešto stariji od Bila Gejtsa, s kojim se upoznao dok su zajedno pohađali Lakeside školu. Tamo su zajedno radili na udaljenom računaru preko terminala i razvili snažno interesovanje za ovu novu tehnologiju. Posle škole, Allen se upisao na Washington State University, koji je napustio posle dve godine da bi radio kao programer u Honeywell-u, nedaleko od univerziteta Harvard koji je pohađao Bill Gates.

Saradnja Allena i Gatesa

Kada je januara 1975. godine u časopisu Popular Electronics objavljen projekat samogradnje prvog personalnog računara MITS Altair 8800, Gates i Allen su shvatili da će tom računaru biti potreban softver i sve snage su usmerili na razvoj prve verzije bejzika prilagođene procesoru 8080 koji je ugrađen u Altair. Pošto računar nisu imali, bejzik interpretator su testirali na mainframe računaru kome je Gates imao pristup na Harvardu, pri čemu je Paul Allen napisao emulator procesora 8080, dok je Gates na tom emulatoru testirao bejzik koji je napisao.

Pročitajte i:  KuCoin pokreće virtuelnu kancelariju u Bloktopia metaverzumu

PCPress.rs Image

Završeni interpretator je “iz prve” proradio na pravom Altair-u, pa su Gates (koji je napustio Harvard) i Allen jedno vreme radili za firmu MITS razvijajući sistemski i aplikativni softver, da bi ubrzo osnovali kompaniju Microsoft (u početku – na Allen-ov predlog – kompanija zvala Micro-Soft) koja je postala lider na tržištu softvera, naročito otkada je 1981. Microsoft napisao operativni sistem (DOS) i bejzik za IBM PC. Inicijalni odnos u kompaniji bio je 60-40 u korist Gates-a.

Paul Allen oboljeva i napušta Microsoft

Paul Allen je napustio Microsoft 1983. godine kada mu je dijagnostifikovana Hodžkinova bolest, vrsta raka koji napada limfne čvorove. Pošto je bolest dovedena u remisiju, Allen je ostao u Microsoft-ovom bordu direktora i obavljao funkciju savetnika, ali je većina njegovih aktivnosti bila usmerena na druge strane. Iako je izgubio milijarde na raznim tehnološkim investicijama, Allen je do kraja života bio veoma bogat čovek, čija je današnja imovina procenjena na preko 20 milijardi dolara. Bavio se dobrotvornim radom, a napisao je i autobiografiju “Idea Man: A Memoir by the Cofounder of Microsoft” u kojoj se predstavio kao čovek koji je osmislio strategiju uspeha ove velike kompanije.

Pročitajte i:  Microsoft ljuti zajednicu .NET-a kontroverznim odlukama

Godine 2009. podmukla bolest se vratila, ali je Allen uspešno lečen do pre nekoliko dana – 1. oktobra je svojim pratiocima na Twitter-u rekao da se bolest vratila i da ga očekuju složeni tretmani. Nažalost, 15. oktobra porodica je javila da je preminuo.

Facebook komentari:

Tagovi: , ,

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com