TrendMicro

Preminuo Stephen Hawking

Stephen Hawking, najpoznatiji fizičar na svetu, umro je u 77. godini. 

Umro Stephen Hawking Stiven Hoking mrtav preminuo

Kako je prenela porodica, Hawking je umro u svom domu u Kembridžu rano jutros.  Čuveni fizičar i matematičar bio je poznat po svom radu na crnim rupama i teorije relativnosti, a napisao je i nekoliko popularnih naučnih knjiga kao što je Kratka istorija vremena. 

Stephen Hawking je u 22. godini oboleo od amiotrofične lateralne skleroze (ALS) i davano mu je samo par godina života. ALS počinje slabljenjem mišića, nakon čega sledi iscrpljenost, paraliza, gubljenje sposobnosti govora, gutanja, a na krajhu čak i disanja. Bolest ga je vezala za kolica, a kako su mu mišići atrofirali nije bio ni u mogućnosti da priča osim preko sintetizatora glasa. 

To što je doživeo 70-te je pravo čudo, s obzirom da ljudi oboleli od ALS retko kad požive više od pet godina. Hawking se nikad nije predavao već je nastavio da radi, dajući ogroman doprinos fizici i matematici. 

Stephen Hawking je bio posvećen nauci

Profesor Hawking je otkrio da crne rupe oslobađaju energiju i blede u ništavilo – fenomen koji je nazvan Hawkingova radijacija. U saradnji sa matematičarem Sir Rogerom Penroseom on je demonstrirao da Eisteinova teorija relativiteta implicira da prostor i vreme imaju svoj početak u Velikom prasku i kraj u crnim rupama. 

Naučnik je postao veoma popularan van akademskih krugova zbog načina na koji je prenosio svoja znanja. Na veoma pristupačan i duhovit način je pričao o nauci približavajući je mladima, dok su njegove knjige bili bestseleri. O njegovoj popularnosti svedoče gostovanja u popularnim serijama The Simpsons, Red Dwarf i The Big Bang Theory.

Hawking je doživeo i da se o njemu snimi igrani film Teorija svega koji govori o njegovom usponu u karijeri i odnosu sa prvom ženom Jane. U filmu ga je tumačio Eddie Redmayne. 

Poznati odali počast Stephenu Hawkingu

Koliko je bio uticajan i značajan van naučnih krugova govore brojni poslednji pozdravi velikom naučniku od strane velikih imena. Koosnivač Applea Steve Wozniak je rekao da Hawkingov integritet i posvećenost nauci stoje iznad njegove čiste briljantnosti. 

Satya Nadella, CEO Microsofta istakao je da će Stephen Hawking biti zapamćen po svom neverovatnom doprinosu nauci, približavajući kompleksne teorije i koncepte običnim ljudima. 

Hawking je uvek znao šta da kaže i kako da prenese poruku mladima koji su ga zauzvrat izuzetno cenili. Mnoge je na ovaj način zainteresovao za nauku koristeći humor kako bi preneo poruke. Bio je svestan da je svaki trenutak života za njega poklon:

Živeo sam sa mišlju da ću uskoro umreti 49 godina. Ne plašim se smrti, ali nisam u žurbi da umrem. Imam toliko toga što želim da uradim. 

Izvor: BBC
Foto: Hawking.org.uk

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,