BIZIT 2022

Prenosivost mobilnog broja biće moguća od 1. jula

mobilni_telefon_120111 U Srbiji će od 1. jula biti omogućeno prenošenje brojeva u mobilnoj telefoniji, izjavila je državana sekretarka za Digitalnu agendu Jasna Matić.

Matićeva je agenciji Beta rekla da je, posle nekoliko odlaganja, 1. jul rok koji čvrsto stoji, dodajući da je prenosivost brojeva u mobilnoj telefoniji trenutno u fazi testiranja.

– Sva tri opetratora testiraju opremu koju je postavila Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel), za sada niko nema pritužbe – rekla je državna sekretarka za Digitalnu agendu.

Matićeva je istakla da će građani moći da zadrže svoj broj mobilnog telefona, uključujući i pozivni, ali da promene operatore ako nisu zadovoljni uslugama, odnosom prema njima ili bilo kojim drugim aspektom. Prema njenim rečima, prenosovist brojeva po pravilu ne dovodi do "velike seobe" korisnika od jednog do drugog operatora, ali da sama ta mogućnost podiže kvalitet.

– Operatori kad znaju da se možete naljutiti vrlo pažljivo sa vama komuniciraju i trude se na svaki način da vas zadrže – rekla je Jasna Matić.

Pročitajte i:  iOS 16 i Android 13 govore mnogo o budućnosti pametnih telefona

Prema Pravilniku o prenosivosti brojeva, korisnici će za prenos broja plaćati naknadu od 200 dinara novom operatoru. Nakon prenosa broja novi operator je dužan da plati 1.000 dinara kompaniji iz čije mreže je preuzeo broj. Prenos broja može da se odbije u slučaju da je korisnik manje od tri meseca u mreži davaoca, kao i u slučaju neplaćenih dugovanja iz pripejd ugovora.

Izvor: eKapija

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,