BIZIT 2022

Preokret – (Za sada) ništa od Copyright direktive

Nakon što je Evropski parlament preliminarno glasao za Copyright direktivu krajem prošle nedelje, tokom vikenda stvari su se znatno promenile. Nakon najava 11 država, među kojima su Nemačka, Italija i Holandija, da neće podržati poslednje predstavljenu verziju Copyright direktive, EU je otkazala pregovore u vezi finalnog glasanja, koji su bili zakazani za danas.

PCPress.rs Image

Članica Evropskog Parlamenta, Julija Reda, naglasila je da su mnoge od država Evropske Unije (praktično sve osim Hrvatske i Portugalije) već ranije imale primedbe na sporne Članove 11. i 13. Copyright direktive, smatrajući da ne čine dovoljno da zaštite prava korisnika.

Kritike su se posebno odnosile na Član 11. koji je vlasnicima informacija davao pravo da naplaćuju postavljanje linkova, čak iako se radi o njihovim kratkim sažecima. S druge strane,  Član 13. je bukvalno zahtevao od kompanija da postavljaju neku vrstu copyright filtera, a nije vodio dovoljno računa o tome da se zaštiti pravo „fer korišćenja“.

Ovo ne znači da će Copyright direktiva biti zauvek odbačena, ili da će sporni članovi biti izbačeni iz nje. Ali pokazala je i drugu stranu i za sada je sigurno da finalno glasanje neće biti održano u martu kako je prethodno bilo planirano. Razlog za to je možda i što su Evropski izbori planirani za maj, samo dva meseca nakon prvobitno planiranog datuma finalnog glasanja za direktivu.

Pročitajte i:  Google Meet ažuriranje: Od sada je moguće strimovati sastanke uživo na YouTube

U svakom slučaju, velike kompanije kao što su Google i Facebook mogu (za sada) da odahnu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,