N Central domination

Prestigio 8500 Duo

Prestigio 8500 Duo je dobar primer Windows telefona nastalog na osnovu noviteta koje donosi Windows Phone 8.1, kao i ugovora sa partnerima. Prestigio je dobro poznat na našem tržištu, pored ostalog i po Android telefonima dobrog odnosa cene i performansi. Nedavno su predstavljena i dva Windows Phone telefona: 8400 Duo i 8500 Duo, koji se i našao na našem testu.

PrestigioTelefon ima IPS ekran dijagonale 5“ i rezolucije 1280×720 piksela sa Corning Gorilla Glass 2. Kvalitet teksta i slike je korektan, baš kao i uglovi gledanja. Veličina ekrana prati trendove modernih telefona čije dijagonale često idu i znatno više od pet inča. Klasično dizajniran uz plastični poklopac, Prestigio 8500 Duo se ničim ne odvaja kako bi privukao pažnju, ali sa svojom veličinom i zaobljenim ivicama sasvim lepo leži u ruci. S leve strane je taster za uključivanje telefona dok su s desne uobičajeni tasteri za kontrolu zvuka. Nema posebnog tastera za kameru iako telefon ima i prednju i zadnju kameru. Kvalitet prednje kamere rezolucije 2 Mp je zadovoljavajući za Skype, Viber ili druge video‑pozive. Zadnja autofokus kamera sa svojih 8 Mp daje fotografije sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta, možda čak i nešto boljeg od drugih modela slične cene. U tome joj pomaže blic za lošije svetlosne uslove. Masa telefona je 140 grama dok su dimenzije 145×70 mm, uz debljinu od 8,3 mm.

Windows Phone se generalno dobro snalazi i na nešto slabijim hardverskim konfiguracijama. Model 8500 Duo koristi Qualcomm Snapdragon 200 1,2 GHz Quad Core procesor, Adreno 302 grafički procesor i ima gigabajt RAM‑a. I pored ne tako snažnog procesora, performanse su bile u skladu sa očekivanjima za uređaj ovakve cene – uobičajene zadatke obavlja prihvatljivo brzo. Memorije za podatke ima 8 GB, a ona se može dodatno proširiti korišćenjem microSD kartice do 32 GB. Mesto za microSD karticu nalazi se ispod poklopca gde je i izmenjiva baterija od 2000 mAh, kao i prostor za dve SIM kartice – otuda i reč Duo u nazivu telefona. Očekivano, obe kartice su aktivne i dostupne za pozive, ali ako je poziv u toku, druga kartica nije dostupna. Takođe, prenos podataka se može dodeliti jednoj od kartica. Telefon ne podržava LTE, a za ostalu komunikaciju sa svetom tu su i Bluetooth 4.0 kao i WiFi, ali nema NFC‑a. Zato su tu G‑senzor i GPS, a koristili smo Here Drive+ kao i Navigon navigacije. Sve je radilo očekivano dobro, baš kao i radio‑prijemnik, naravno uz obavezne slušalice koje se koriste i kao antena.

Baterija je u nekom prosečnom korišćenju uspevala da radi tokom celog dana. Punjenje se obavlja uobičajenim microSD kablom, a sam taj kabl, slušalice, punjač, uputstvo i telefon stižu u prepoznatljivom Prestigio pakovanju. Maloprodajna cena telefona trebalo bi da bude 18.990 dinara, što je atraktivno za dual SIM telefon s relativno velikim i kvalitetnim ekranom, uobičajenim dodacima i pristojnim performansama. Tačku na i donosi visok kvalitet izrade i završna obrada.

(Objavljeno u časopisu PC#214)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: