BIZIT 2022

Preuzmite kontrolu nad poslovanjem

ERP rešenja su oduvek predstavljala creme de la creme u razvoju softvera, s obzirom da obuhvataju veliki broj heterogenih komponenata jednog IT ekosistema.

PCPress.rs ImageI ako su ERP rešenja među najstarijim i najkompleksnijim učesnicima na tržištu softvera, ERP vendori permanentno rade na unapređenju tako da ERP softveri postanu moćniji, fleksibilniji i jednostavni za korišćenje i implementaciju, uz prihvatljive cene. Danas je implementacija kvalitetnog ERP rešenja, preduslov i sredstvo da kompanija postane lider.

Upravo su ovo i ključne odrednice na kojima je razvijen F-leader – moćan ERP sistem kompanije FSD iz Novog Sada. ERP F-leader je sada već dobro poznato ime u ERP svetu sa preko 100 implementacija u Srbiji i regionu, ali i na zahtevnim tržištima kao što su zemlje Zapadne Evrope, pre svih: Švajcarska, Austrija i Nemačka. Oblasti poslovanja kompanija koje koriste F-leader je su trgovina, poljoprivreda, automobilska industrija i druge. F-leader je među prvima pratio sve najznačajnije trendove na svetskom tržištu ERP rešenja. Između ostalog, F-leader je bio jedan od prvih veb ERP sistema
u regionu.

Pročitajte i:  Vrednost kao prioritet: korak dalje za model „kao-usluga“

SaaS i hibridni modeli

S obzirom na kompleksnost u svim fazama razvoja i implementacije, tradicionalno model podrazumeva da su ERP rešenja instalirana na serverima kompanije, što podrazumeva da su kompanije odgovorne za hardversku infrastrukturu, održavanje, skladištenje podataka i sl. U software as a service modelu aplikacije se skladište na hardversko-softverskoj infrastrukturi prvajdera cloud-a. Jednostavno rečeno, ERP servisi se danas mogu koristiti isto kao Gmail, Ovo donosi veliki broj prednosti za kompanije od kojih su najznačajnije: smanjenje troškova u različitim kontekstima, fleksibilnost i visok stepen skalabilnosti.

F-leader se može koristiti i na tradicionalan način, kao softver instaliran u kompaniji, ali i kao servis preko veba, odnosno po SaaS modelu. Veći procenat imlementacija F-leadera u prethodnoj godini je bio po Saas modelu. Posebna prednost je to što se F-leader može primeniti i u hibridnom modelu, što podrazumeva da se određeni ERP servisi i moduli dostavljaju na tradicionalan način, a određeni skup servisa je realizovan kao SaaS model. Ovo će biti jedan od ključnih trendova u narednom periodu, pošto omogućava najviši mogući stepen fleksibilnosti klijentima.

Pročitajte i:  BIZIT 2022: Poslovni softveri i rešenja kao imperativ digitalizacije poslovanja

Upravljanje velikim količinama podataka, napredna analitika

Savremeno poslovanje podrazumeva upravljanje velikim količinama podataka iz različitih izvora. Digitalna transformacija svih poslovnih procesa podrazumeva generisanje ogrmonih količina podataka iz različitih procesa. Samo kompanije koje budu znale da koriste ove podatke na pravi način uspeće da pozitivno završe tržišnu trku. Dok su  u tradicionalnim EPR rešenjima analitički servisi bili primarno vezani za analizu finansijskih i prodajnih akitvnosti na makro nivou, big data koncepti omogućavaju kompanijama da identifikiuju diskretne promene i trendove, upravljaju zalihama u realnom vremenu, podešavaju cene na mikro nivou i dr.

Jedan od fokusa u razvoju F-leadera u poslednje dve godine jesu napredni servisi za odlučivanje i izveštavanje, koju uključuju elemente poslovne inteligencije, mašinskog učenja i osim standardnih servisa omogućavaju odlučivanje u realnom vremenu i prediktivnu analitiku. F-leader servisi za analitku su zasnovani na sopstvenom BI engine-u, koji omogućava jednostavan i brz rad i u sistemima sa nekoliko miliona proizvoda.

Integracija naprednih IT koncepata u ERP – Inteligentni ERP

Sveprisutnost naprednih tehnologija je imala značajan uticaj i na ERP rešenja. Najznačajniji svetski ERP vendori uključuju integracije se IoT komponentama, konceptima mašinskog učenja, mobilnim aplikacijama i servisima, tehnologijama kao što su: GPS, RFID, NFC, Beacons, napredni WiFi, itd.

Pročitajte i:  Vrednost kao prioritet: korak dalje za model „kao-usluga“

Jedna od implementacija F-leadera u maloprodajnom trgovinskom lancu je obuhvatila i integraciju sa RFID zasnovanim sistemom zaliha, kao i napredne sisteme analitike u prodajnim objektima, zasnovane na naprednom pozicioniranju pomoću WiFi. Posebna istraživanja programeri iz FSD-a na polju primene IoT, big data analitike i naprednih mobilnih tehnologija u ERP rešenjima realizuju u saradnji sa Katedrom za elektronsko poslovanje, Fakulteta organizacinih nauka, Univerziteta u Beogradu

Ono što ljudi iz kompanije FSD posebno ističu kada je u pitanju njihovo ERP rešenje, jeste da se u razvoju koriste najnovije i napredne open source tehnologije u svim slojevima tehnološko steka: PHP‑Symfony 2; JS okviri (Ember, Angular, Node), relacione i nerelacione baze  i drugi.

Aleksandar Đokić

(Objavljeno u PC#243)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,