Pričajte sa Google-om na 119 jezika

Ako vas previše mrzi da kucate u pretraživač, na Google-ovu opciju za pretvaranje glasa u tekst dodato je još 30 jezika. Sada korisnici koji žele da diktiraju poruku u telefon, mogu to da urade na ukupno 119 jezika i dijalekata, a Google tvrdi da je ovaj način tri puta brži od kucanja. U jezike i dijalekte koji su dodati spadaju na primer jermenski, azerbejdžanski, gruzijski, svahili, letonski i urdu. U prošlom ažuriranju ubačen je i srpski, kao i jezici exYu regiona: hrvatski, slovenački, bosanski, makedonski i crnogorski.

PCPress.rs Image

Kako bi dodao ovih 30 jezika, Google je radio sa izvornim govornicima koji su izgovarali uobičajene fraze. „Ovim procesom smo naučili naše modele mašinskim učenjem da razumeju zvukove i reči jezika, koje smo dodali i da im se poboljša tačnost prepoznavanja s vremenom, prilikom izloženosti ovim jezicima“, kompanija je napisala na svom blogu. Diktiranje može da se koristi za pretragu glasom i na svim Google-ovim proizvodima uključujući i Google translate.

PCPress.rs ImageGoogle je takođe uveo i opciju koja omogućava korisnicima da diktiraju emotikone tako što će jednostavno da kažu „nasmejano lice“ ili „lice koje namiguje“. Ova opcija dolazi prvo samo na engleskom jeziku, a kasnije i za ostale jezike.

Pročitajte i:  Google zahteva hitno ažuriranje Chrome-a zbog popravke dva 0-day baga

Da biste koristili ovu opciju morate prvo da instalirate Gboard za Android i iOS i da izaberete jezik pritiskom na slovo G, zatim samo pritisnete mikrofon na ekranu i pričate.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,