BIZIT Seminar

Priče iz budućnosti: Asteroid putuje ka Zemlji

Stručnjaci z agencije NASA su primetili asteroid koji se kreće ka Zemlji. Do nas bi trebalo da stigne na Dan zaljubljenih 2046. godine, a tvrdi se da neće imati nikakav poguban uticaj na planetu.

PCPress.rs Image

U pitanju je asteroid veličine olimpijskog bazena, a procenjuje se da neće pasti na Zemlju. Iz agencije kažu da bi prema njihovim proračunima trebalo da prođe na udaljenosti od 1,8 miliona kilometara. Uprkos tim pretpostavkama istraživači i dalje prikupljaju podatke, pa procene vremenom mogu da se promene.

Asteroid je dobio ime 2023 DW, a ističe se da ne bi izazvao smak sveta čak i da udari u Zemlju. To ne znači da ne bi bilo nikakve štete, jer bi posledice bile velike ukoliko bi ovo nebesko telo palo u neku gusto naseljenu oblast. Upola manji meteor je pre deset godina eksplodirao iznad mesta Chelyabinsk u Rusiji, a tom prilikom je povređeno 1.500 građana. Veće nebesko telo, veći problemi.

Sve se češće priča i o problemu kosmičkog otpada, jer ugrožava opremu koju je čovek lansirao u svemir. Dotrajali delovi slobodno plutaju kosmosom, a i najmanji može da ugrozi živote i nanese ozbiljne štete. Pored otpada za koji je odgovoran čovek, tu su i asteroidi kao što je 2023 DW. Eksperti zbog toga razmišljaju o različitim rešenjima, a kako bismo bili spremni u slučaju da prema nama krene neki veći komad. Ostaje nam da se nadamo da su planovi za zaštitu u finalnim fazama razvoja.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Webb teleskop otkrio novu planetu
eFakture

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *