Prihodi Alphabeta skočili 26 odsto

Alphabet je u proteklom tromesečju ostvario prihode u iznosu od 31,1 milijardu dolara, što je 26 odsto više nego godinu dana pre. Za to je zaslužan rast oglašavanja na Google pretraživaču i YouTube-u. Međutim, snažno su porasli i troškovi tog tehnološkog diva.
 
PCPress.rs Image
 
 
Prema poslednjem poslovnom izveštaju, čista dobit te krovne kompanije Google-a dosegnula je u prvom ovogodišnjem kvartalu 9,4 milijarde dolara, gotovo 73 odsto više nego godinu dana pre. Tako snažan skok dobiti je postignut zahvaljujući, između ostalog, i uštedama od oko 3 milijarde dolara zbog poreskih promena u SAD-u početkom godine.

S druge strane, troškovi Alphabeta u dugoročni kapital u proteklom tromesečju dosegnuli su 7,3 milijarde dolara, dok su godinu dana pre iznosili 2,5 milijardi. Snažan rast oglašavanja, za 24 odsto na godišnjem nivou, povećao je prihode, pa se, kažu analitičari, zasad u poslovnim rezultatima ne vidi da su korisnici interneta zabrinuti po pitanju narušavanja njihove privatnosti, nakon nedavnog otkrića da su podaci korisnika Facebook-a korišteni bez njihovog  pristanka.

Pročitajte i:  Twitter alternative za Musk-averse

PCPress.rs Image

U proteklom tromesečju broj oglasa ili plaćenih ‘klikova’ je skočio za 59 odsto u odnosu na isto razdoblje u prošloj godini. Ipak, troškovi po ‘kliku’ smanjeni su za 19 odsto na godišnjem nivou, što pokazuje da se smanjuje i cena oglašavanja. Rezultati pokazuju, kažu analitičari, da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebook-a na tržištu mobilnog i video oglašavanja, koje snažno raste jer su oglašivači spremni dobro da plate za nekoliko sekundi pažnje ciljanih gledalaca sadržaja. Veliki deo tih prihoda Google-a ostvareno je zahvaljujujući popularnosti YouTube-a.

Osim samog Google-a, koji obuhvata internet pretraživač i YouTube, i ostali poslovni delovi Alphabet-a u koje kompanija puno investira, kao što su hardware i ‘cloud’ usluge, beleže rast. Prihodi kompanije koji se ne odnose na oglašavanje dosegnuli su u proteklom tromesečju 4,4 milijarde dolara, što je 34 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,