VMware-vForum

Prihodi Huawei-ja su značajno porasli uprkos američkim sankcijama

Kineska kompanija Huawei Technologies, objavila je da je u prvoj polovini ove godine ostvarila povećanje prihoda od 23,2 odsto, što je veće povećanje nego prošle godine u istom periodu (15 odsto). Interesantno je da je do toga došlo uprkos intenzivnoj kampanji koju SAD vodi protiv ove kompanije.

PCPress.rs Image

Očekivani prihodi u prvoj polovini ove godine biće 58.28 milijardi dolara. Značajno je povećan i broj prodatih mobilnih telefona (118 miliona), što je povećanje od 24 odsto u odnosu na prošlu godinu. Ovaj uspeh je utoliko veći jer su kanali nabavke bili u velikoj meri prekinuti.

Osnivač i CEO Huawei-ja, Ren Zengrei, prošlog meseca je rekao novinarima da su sankcije pogodile kompaniju više nego što je očekivano i da se očekuje da će zbog njih Huawei imati za oko 30 milijardi dolara manji promet. Tada je predviđano da će promet u 2020. godini biti otprilike na istom nivou kao i 2019. godine (oko 100 miliona dolara).

Međutim, analitičari su ukazali da su snažna prodaja telefona na domaćem tržištu, kao i novi ugovori sa 5G operaterima pomogli da se anulira uticaj zabrane pristupa američkim komponentama i Google Android-u. Generalno, očekuje se da će u narednom periodu Huawei nastaviti da dominira na kineskom tržištu, dok se smatra da će prodaja njihovih telefona u svetu biti u laganom opadanju.

Pročitajte i:  Huawei i pametna kancelarija budućnosti

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,