Top50 Glas publike

Prijatelji od početka: Branislav Brkić, AB Soft

AB Soft i PC Press sarađuju već više od 27. godina. Za to vreme AB Soft je postao lider na tržištu poslovnog softvera. Hiljade preduzeća danas koristi ERP i drugi softver nastao u kompaniji AB Soft.

PCPress.rs Image

Malo je IT firmi u našoj zemlji koje postoje tri i više decenija i sa kojima PC Press sarađuje od osnivanja do danas. U čemu je tajna vaše dugovečnosti?

Nikada nismo unapred planirali da firma AB Soft bude firma koja će dugo trajati. U stvari, nikada o tome nismo ni razmišljali. Fokus nam je uvek bio na borbi za stabilnost kompanije u turbulantnim vremenima koja su iza nas. Naš život, život naše porodice prepliće se sa poslovnim životom kompanije AB Soft. Naši zaposleni su u ovih 30 i više godina postali naši prijatelji. Dugovečnost je samo posledica jednog ozbiljnog odnosa prema svemu tome.

Podsetite nas na nastanak i prve godine rasta vaše kompanije?

Naša kompanija je osnovana 1. decembra 1990. Bio je to period reformi Ante Markovića kada je stvorena veoma pogodna situacija za razvoj ovakvih IT firmi. Jugoslavija je i dalje postojala, tržište je bilo veliko, puno jakih preduzeća bili su kandidati za uvođenje informacionih sistema. Personalni računari su bili u ekspanziji i sve više su se primenjivali u poslovnom orkuženju. U situaciji u kojoj se stimulisalo privatno preduzetništvo, nastala je i naša kompanija. Puno se radilo, puno se učilo, bilo je puno novih poslova.

Pročitajte i:  Intervju: Važan korak napred u razvoju digitalnog društva
PCPress.rs Image
Branislav Brkić, AB Soft

Kojih se uspeha najradije sećate? A šta nikako ne biste ponovo uradili kada biste sve iz početka?

Svaka uspešna implementacija je jedna mala pobeda, a mi smo ih imali u proteklom periodu nekoliko hiljada. Neka preduzeća su velika, neka su manja, bave se raznim delatnostima, imaju domaće ili strane vlasnike. Mnoge kompanije ispratili smo na putu razvoja od malih do velikih.

Na žalost, mnoge od kompanija koje su bile naši korisnici nisu preživele period tranzicije i izazove kriza u prošlosti. Dosta velikih društvenih preduzeća nestalo je prilikom procesa privatizacije.

Teško je reći šta nikako ne bih ponovo uradio. Ovih trideset i nešto godina su unikatne i, nadam se, nikada se više ne mogu ponoviti.

Računarsko tržište karakterišu česte i brze promene. Kako izgleda budućnost iz vaše perspektive? Koji su dalji pravci razvoja i širenja biznisa?

Tačno je, oblast računarskog tržišta je veoma dinamična. Naša je dužnost da promene pratimo i u naša rešenja uključujemo ono što je prikladno za oblast kojom se bavimo. Nemamo planove za rapidan razvoj biznisa, konstantno radimo na unapređenju saradnje sa korisnicima našeg softvera, uz stalne napore da njima i nama poslovanje učinimo efikasnijim.

Pročitajte i:  PC Press video: Klimatske promene ne smeju postati nova normalnost, Jelena Pejković, Schneider Electric

PCPress.rs Image

Da li, uz sve promene, postoje neki principi vašeg poslovanja koji se nisu promenili?

Verovatno da je naš kolega, koji na žalost više nije među nama, Dragan Savić Gaga, najbolje opisao princip kojim se u poslu i životu rukovodimo: „Najvažnije je da kada uveče legneš u krevet možeš odmah da zaspiš“. Biti čistog obraza pred sobom, porodicom, zaposlenima i korisnicima je princip kojeg nastojimo uvek da se držimo i to se nije promenilo za sve vreme postojanja naše kompanije.

Šta su vaši lični planovi u narednih desetak godina?

Prethodnih 30 godina bilo je ispunjeno stalnim radom, učenjem, razvojem, lepim i manje lepim trenucima. Potrudićemo se da i narednih 10 godina budu isti takvi, da ojačamo i podmladimo kompaniju, da naš tim bude simbioza iskusnih konsultanata i mladih stručnjaka, a da AB Soft i dalje ostane čvrsta, stabilna kompanija i pouzdan partner korisnicima našeg softvera.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,