TrendMicro

Priključak na internet postaje univerzalno pravo

Svako selo u Sloveniji će dobiti pravo priključka na internet širokog pojasa minimalne brzine prenosa podataka od 10 Mbit po sekundi, a pravo će početi da se ostvaruje od kraja juna ove godine, objavila je slovenačka državna Agencija za telekomunikacijske usluge.

PCPress.rs Image

Reč je o tome da će pravo priključka na internet širokog pojasa po prvi put biti uključeno na listu “univerzalnih” komunikacijskih usluga koje moraju biti pristupačne svim korisnicima. Time će se pravo na internet širokog pojasa staviti u paket prava na osnovne telekomunikacijske usluge, kao što su pravo na priključivanje na fiksnu telefonsku mrežu ili pravo na telefonsku govornicu u svakom naselju.

Budući ponuđivač ove usluge moći će sam izabrati način kako će tu uslugu osigurati korisnicima koji sada nemaju te mogućnosti zbog tehničkih ograničenja ili specifične lokacije.  Moći će da se odluči da korisnicima osigura pristup internetu putem fiksnog, mobilnog, hibridnog ili satelitskog priključivanja, a imaće pravo i na povraćaj uloženih sredstava, odnosno subvenciju države. Procenjuje se da je u Sloveniji, koja ima vrlo razvijenu mogućnost priključivanja na internet za stanovništvo, još uvijek oko 4600 domaćinstava koja na komercijalnoj osnovi ne mogu dobiti pristup internetu širokog pojasa. Slovenija će odlukom AKOS-a postati šesta država u Evropi koja pravo na internet širokog pojasa uvodi kao univerzalno pravo.

Pročitajte i:  RNIDS: Savremeni bezbednosni rizici

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,