Prilika za ambiciozne

STADA IT Solutions d.o.o. osnovana je u okviru Hemofarma AD, a njena osnovna delatnost biće konsalting, razvoj i podrška savremenim informacionim sistemima i novim projektima u poslovanju cele STADA grupe.

Photo-1Kompanija STADA IT Solutions d.o.o. posluje u okviru Hemofar­ma AD koji je deo STADA Grupe od 2006. godine. Osnovana sa ciljem da pruža IT usluge celoj STADA Grupi širom sveta, kompanija će preuzeti 60 stručnja­ka iz Hemofarma, a u bliskoj budućnosti biće otvoreno 25 novih radnih mesta. Na čelu kompanije je Angela Weißenberger, jedan od najuglednijih CIO (Chief In­formation Officer) stručnjaka Nemačke. Iskoristili smo ovu priliku da od gospođe Weißenberger dobijemo prave informacije o aktivnostima i planovima ove kompanije, u kojoj će šansu dobiti i vrhunski domaći IT kadar.

P: Šta će sve raditi STADA IT SOLUTIONS za STADA grupu i koje su prednosti u odnosu na postojeće stanje?

O: STADA IT Solutions biće odgovorna za upravljanje i prateću podršku na svim SAP i Microsoft projektima u okviru STADA grupe širom sveta. Ovo je veoma važan projekat, jer nijedna moderna kompanija veličine STADA grupe ne može da posluje bez dobrog IT sektora. Samim tim što je STADA osnovala sopstveni IT centar zajedničkih usluga ovde u Srbiji, uštedeli smo milione iz budžeta namenjenog za IT, jer nećemo koristiti skupe usluge spoljnih konsulta­nata. Ono što je posebno dobro u ovoj priči jeste to što ušteda neće uključivati i ukidanje radnih mesta. Naprotiv: STADA će ovde otvoriti nova radna mesta i nove mogućno­sti za IT stručnjake u Srbiji. Možemo da se oslonimo na impresivno znanje kolega iz IT sektora iz Hemofarma jer, za razliku od spoljnih konsultanata, oni odlično poznaju sve strukture STADA grupe.

STADA IT Solutions d.o.o. osnovana je u okviru Hemofarma AD, a njena osnovna delatnost biće konsalting, razvoj i podrška savremenim informacionim sistemima i novim projektima u poslovanju cele STADA grupe Voja Gašić

P: Kompanija za sada neće raditi s firmama van STADA grupe? Ili planirate da proširite poslovanje?

O: Ne. STADA IT Solutions će pružati usluge samo firmama unutar STADA korporacije. Kao jedan od najvećih proizvođača generičkih lekova na svetu, STADA ima dovoljno svojih projekata i drugih zadataka za IT sektor.

P: Zašto se kompanija otvara u Srbiji, a ne u Nemačkoj, da li to znači da STADA planira širenje delatnosti?

Photo-2O: Kolege iz IT odeljenja iz Hemofarma su već radile na nekoliko IT projekata na nivou cele STADA grupe. Kao direktor IT odeljenja, odgovorna sam za sve ove projekte, koji su bili izuzetno uspešni. Tokom rada na projektima, uverila sam se u stručnost i znanje kolega iz Hemofarma. Stepen kvalifikacija zaposlenih je veoma visok u Srbiji, što osigurava visok standard svih usluga i proizvoda. To je jedan od faktora zbog kojih je STADA u Srbiju i Hemofarm investirala milione, i što je ovde jedna od najvažnijih proizvodnih linija za čitavu STADA grupu. Navela sam samo neke od razloga zbog kojih sam ubeđena da smo našli pravo mesto za tako važan deo grupacije kao što je STADA IT Solutions, pa za sve kvalifikovane IT stručnjake koji žele da rade za STADA grupu važi poziv – slobodno nas kontaktirajte, tražimo radnike!

P: Koliko novih radnih mesta će biti otvoreno i gde, u Beogradu ili u Vršcu? Kakvu promenu to donosi Hemofarmu?

O: Broj radnika će biti oko 85. Većinu, oko 60 zaposlenih, činiće kolege iz bivšeg Hemo­farm IT sektora. Svi će moći da ostanu gde su bili, neće menjati mesto rada. Proces zapošljavanja novih 25 kolega je već započeo. Većina novih zaposlenih biće u Beogradu, dok se aktuelno IT odeljenje nalazi u Vršcu.

P: U Nemačkoj vas smatraju jednim od glavnh CIO stručnjaka. Šta vi očekujete od kompanije?

O: Uverena sam da će STADA IT Solutions doneti visok kvalitet usluge na veoma efikasan način. Ne samo da će uštedeti STADA grupaciji novac jer neće biti potrebni spoljnji konsultanti, nego će se maksimizovati i kvalitet, jer naše kolege iz Hemofarma odlično poznaju strukturu grupacije i poslovne procedure, za razliku od spoljnih konsultanata. Uverena sam da će STADA IT Solutions biti uspešna priča na nivou čitave grupe.

P: Da li verujete da će neke druge (spoljne) kompanije slediti ove inicijative, i koji je vaš stav o IT tržištu Srbije?

O: Videćemo, naš koncept bi mogao da se iskoristi kao shema za slične kompanije, ali ovo je čisto nagađanje. Mogu da govorim samo u ime STADA grupe. Mislim da je kvalitet ljudi koji rade u IT sektoru Srbije velika prednost i prilika za lokalno tržište. Uvereni smo u njihovu stručnost, i zbog toga smo doveli STADA IT Solutions u Srbiju.

Biografija

Angela Weißenberger (Angela Vajsenberger) je u aprilu 2010. godine imenovana za CIO direktora u STADA Arzneimittel AG, a u oktobru 2010. imenovana je i na mesto potpredsednika sektora informacionih tehnologija.

Od sada će kao jedan od dvoje članova Upravnog odbora STADA IT Solutions d.o.o. takođe upravljati IT centrom za zajedničke usluge STADA grupacije, koji se nalazi u Srbiji.

Angela Weißenberger radi u informatičkoj industriji od samog početka karijere, otkad je diplomirala na matematičkim metodama. Od tada, 10 godina pre nego što je došla u STADA grupu, radila je kao direktor informacionih tehnologija s međunarodnom odgovornošću. Fokus njenog rada u STADA grupi do danas je bio na razvoju i primeni IT strategije na nivou grupacije, uvođenje IT usluge prema ITIL‑u i uspostavljanje Zahteva za upravljanje, kao i sprovođenje IT projekata za realizovanje „STADA – Gradite budućnost“, ekonomičnog programa na nivou grupe. Drugi bitni momenti u njenoj karijeri su promocija SAP rollout‑a širom sveta, kao i usaglašavanje i integracija preuzetih kompanija.

Na izboru za „Direktora IT sektora godine“, Angela Weißenberger je nekoliko puta nagrađivana u kategoriji Velikih preduzeća.

Voja Gašić

(Objavljeno u časopisu PC#203, oktobar 2013.)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: