ePlaneta

Prime Day oborio sve rekorde prodaje

Amazonov Prime Day 2018 je oborio rekorde prodaje, uprkos problemima sa kojim su se susreli korisnici. Kompanija je otkrila da je ovogodišnji Prime Day postao najveći šoping događaj u istoriji, preskočivši Black Friday, Cyber Monday, ali i svoja prethodna izdanja. Prime Day je doneo i rekordnu prodaju Amazonovih gedžeta, pa je tako najpopularniji bio Fire TV daljinski upravljač sa Alexom, kao i Echo Dot. Interesantno je da je Eho tačka bila najprodavaniji Amazon proizvod i prošle godine, predstavljajući najjeftnijiu verziju Alexa zvučnika. Kako je događaj obuhvatao i brojne zemlje širom sveta, varirali su i proizvodi koji su bili najprodavaniji, oslikavajući kulturološke razlike i interesovanja. Ove godine je prodaja organizovana u 17 zemalja.

Do rekorda je ove godine Prime Day došao lakše pre svega jer je “dan” trajao punih 36 sati. Doduše i ostali šoping događaji traju duže od jednog dana, pa postaje prigodnije događaj nazvati Prime Days, ali time već ulazimo u logiku, koja nije uvek prisutna u marketingu. Koliko je Amazon zadovoljan prodajom govore podaci da su otkrivene i brojke, što se retko kad radi, osim u slučaju da neko želi da se pohvali.

Iako nisu pomenuti iznosi tačne zarade, otkriveno je da je da su korisnici Prime pretplate širom sveta kupili preko 100 miliona proizvoda, dok su kompanije koje su učestovale u događaju prodale proizvode u vrednosti od milijardu dolara. Po nekim analizama, Amazon je za tri dana “obrnuo” dve milijarde dolara! Jasno je da su rezultati online prodaje fantastični, čineći Jeffa Bezosa, vlasnika Amazona, najbogatijim čovekom na svetu.

 

Prime Day rekordna prodaja povećala i broj Amazon Prime pretplatnika

Za Amazon je mnogo važnije od prodaje (ma koliko ona bila velika) broj Prime pretplatnika koji se povećao. Da podsetimo, Prime Day je bio dostupan samo pretplatnicima na Amazon Prime usluge. Jasno je da je kompaniji izuzetno važno da privuče korisnike da koriste pretplatu koja na godišnjem nivou košta 119 dolara. Ideja je da se korisnici ohrabre da češće kupuju, jer kad plaćaju pretplatu imaju na raspolaganju besplatnu isporuku u roku od dva dana, kao i ostale ekskluzivne sadržaje. Iako se ne zna tačan broj, Amazon je u aprilu objavio da ima preko 100 miliona Prime pretplatnika, pa pretpostavljamo da se od tada broj višestruko povećao.

Ogromna zarada i povećan broj pretplatnika ipak neće poboljšati uslove u kojima se radi u Amazonovim magacinima. Evropski radnici u magacinima su iskoristili Prime Day da podsete svoje gazde koliko je teško raditi za platu koja, po njima, nije zadovoljavajuća. Ipak, ni to nije značajnije uticalo na prodaju, niti na poziciju Jeffa Bezosa. Radnicima ostaje da sačekaju neki sledeći dan za protest. Do tada, Amazon čini sve da postane najveći online trgovac na svetu, što nije lak zadatak kada je s druge strane Jack Ma i Alibaba.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,