Primenjeni BitLocker

Direct Media je jedna od vodećih komunikacijskih agencija u regionu, koja lokalnim i međunarodnim klijentima nudi mnoštvo usluga, od razvoja brenda za lokalna tržišta do medijskih strategija. Informacije koje ima o svojim klijentima su veoma poverljive i komercijalno osetljive. Da bi zaštitila ove podatke od mogućeg dolaska u neovlašćeni posed ili od nestanka, Direct Media primenjuje BitLocker na prenosnim računarima zaposlenih.

12_Primenjeni_WIN12_Yuki_Lenovo_02Direct Media je jedna od najvećih komunikacijskih agencija u Srbiji i regionu. Nudi niz usluga, od medijskog planiranja i zakupa prostora u medijima, preko istraživačkih i potrošačkih analiza, do komunikacijskih strategija i konsaltinga. Specijalizovana je za postavljanje komunikacijskih strategija i razvijanje brendova domaćih i medjunarodnih klijenata. Godišnji promet kompanije kreće se do 100 miliona dolara.

Problem…

Najveći deo podataka koje Direct Media agencija koristi u svom radu sa klijentima je komercijalno osetljiv. Njihovo „curenje“ u javnost bi moglo da izazove nenadoknadivu štetu. Agencija je zato u cilju povećanja stepena bezbednosti komunikacije  dokumenata primenila Active Directory Rights Management Services.

„Informacije o klijentima su poverljive, o njima moramo da vodimo računa. Ako bi neko drugi imao pristup tim podacima, to bi mogao da bude veliki problem i potencijalno bi moglo da ugrozi naš posao“, naglašava Marko Šobot, Account Manager agencije Direct Media, i dodaje: „Bezbednost prenosnih računara je među najvišim prioritetima zaposlenih. Svi smo veoma pažljivi kada laptop računare ili tablete koristimo van kancelarije. Mogućnost da nečiji uređaj iz različitih razloga dođe u neovlašćeni posed trećeg lica izaziva veliki pritisak na zaposlene“.

Pročitajte i:  Tužba o pravilima AI autorskih prava

…i rešenje

Direct Media stalno radi na povećanju bezbednosti podataka  u tom smislu je primenila Active Directory Rights Management Services i Bit Locker. Direct Media je kuća sa dugom istorijom korišćenja Microsoft proizvoda i tehnologija, od Active Directory, preko Hyper‑V za virtuelizaciju servera, do korišćenja Microsoft SQL Server i Microsoft Exchange. “Bilo je prirodno da počnemo da koristimo Microsoft BitLocker, s obzirom na to da već koristimo Microsoft operativne sisteme u čitavoj organizaciji“, kaže direktor kompanije Jovan Stojanović.

BitLocker je alatka za enkripciju koja pomaže da sve vrste podataka, od dokumenata do lozinki, budu bezbedne. Ova alatka to postiže šifrovanjem hard‑diska na kom je instaliran Windows operativni sistem i na kojem se nalaze bitni podaci.

Koristi za kompaniju

Dugogodišnji partneri Microsoft‑a, E‑Smart Systems, instalirali su BitLocker na laptop računare i tablet uređaje agencije krajem 2013. godine. Zaposleni su odmah osetili koristi BitLocker‑a. „Korisnicima smo organizovali osnovnu obuku o tome šta je BitLocker i kako se koristi. BitLocker je definitivno povećao nivo bezbednosti na prenosnim računarima. Zaposleni se osećaju sigurnije kada nose uređaje van kancelarije“, kaže Stojanović. „Nikad se ne može suviše pričati na temu važnosti zaštite podataka klijenta. U pitanju su informacije od velike važnosti za naš rad poput troškova za medije ili planova kampanja i aktivnosti“, zaključuje on.

Pročitajte i:  Velika Britanija nastavlja istragu Microsoftove kupovine Activisiona

Primena BitLocker‑a je za agenciju bila besplatna, jer spada u licencni ugovor koji Direct Media ima sa kompanijom Microsoft. Što se implementacije tiče, bilo je potrebno nešto manje od dve nedelje da u potpunosti zaživi među zaposlenima, a sama primena je bila laka, kako kaže Stojanović.

„Upravljanje BitLocker‑om je vrlo jednostavno. Za distribuciju i centralno upravljanje na prenosnim računarima koristi se Microsoft System Center Configuration Manager. Zajedno sa Active Directory Rights Management Services na strani servera, Direct Media sada ima potpuno zatvoreni krug bezbednosti, koji obuhvata i servere i korisničke računare“, zaključio je Miloš Lončar, direktor za korporativne klijente u Microsoftu Srbija.

(Objavljeno u časopisu PC#212)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,