N Central domination

Pristup internetu preko telefona porastao na 8,5 odsto

PCPress.rs ImageVeć nekoliko godina za redom, pristup internetu preko mobilnog telefona se drastično povećava. Prema podacima analitičke kompanije StatCounter, korišćenje interneta preko mobilnih uređaja je povećano sa 4,3 (januar 2011.) na 8,5 odsto u januaru 2012. Tablet računari nisu obuhvćeni istraživanjem.

Tržišta u razvoju su takođe bila deo analize i dala svoj udeo u povećanom korišćenju telefona, jer u područjima gde je slabo razvijena infrastruktura za pristup internetu preko „fiksne“ mreže, više se koristi mobilni pristup. Druga krajnost su razvijene zemlje, gde je mobilni pristup internetu brži ako se koriste pametni telefoni.

Na svetskom nivou vodi Nokia, zahvaljujući dominaciji u Indiji. Apple drži drugu poziciju, jer je iPhone glavni uređaj u SAD i UK. Iako je korišćenje mobilnih telefona za pristup internetu i dalje ispod deset odsto, prema dosadašnjim istraživanjima i prognozama, ove godine će preći tu granicu. Gledajući napredak u poslednje četiri godine, uskoro će mobilni telefoni biti dominantni: jan 2009: 0.7%, jan 2010: 1.6%, jan 2011: 4.3%, jan 2012: 8.5%.

Pročitajte i:  Želite li slotove za slušalice na pametnim telefonima?

Izvor: mobile-ent

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,