Top50 Glas publike

Probajte kako je živeti na Marsu

Jednog dana moći ćete letećim taksijem da dođete do Marsovskog grada u sred pustinje Dubaija. Ujedinjeni Arapski Emirati su objavili da grade blizu 200.000 kvadratnih metara simuliranog naselja na Marsu. Zvaće se Mars Science City i služiće kao dom sa kojim će biti povezane kupole u kojima će se nalaziti razne laboratorije koje će simulirati teren planete. Tim namerava da koristi strukturne planove uz koje će koristiti tehnologiju 3-D štampanja, toplotu i izolovane radijacije kako bi oponašali sredinu koja se nalazi na Marsu.

PCPress.rs Image

Naučnici će koristiti te laboratorije kako bi razvili tehnologije koje mogu da obezbede budućim kolonijama na Marsu hranu , vodu i energiju. Na taj način, doseljenici ne bi morali da provode godine jedući krompir u svojim domovima. Osim laboratorija, grad će imati sopstveni muzej i pokazivaće najveća dostignuća čoveka u svemiru, a taj doživljaj će pojačati 3-D štampani zid od peska u Dubaiju. Kada grad počne da funkcioniše UAE nameravaju da sprovedu eksperiment sa grupom ljudi koji će tu živeti godinu dana.

Pročitajte i:  Održan skup o medijima i tehnologiji - U moru sadržaja opstaje kvalitet

Prema Vladi Dubaija, koja je na čelu projekta, izgradnja će koštati oko 140 miliona dolara. Potpredsednik i premijer UAE šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum je izjavio:

„UAE traži mogućnost da ustanovi internacionalne napore da razvije tehnologiju koja će koristiti ljudskom rodu i ustanovi osnovu za bolju budućnost za nadolazeće generacije. Takođe želimo da učvrstimo strast i liderstvo u nauci da doprinesemo boljem životu na zemlji i da razvijemo inovativna rešenja kada se radi o mnogim globalnim izazovima s kojima se suočavamo.“

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,