Zebra

Probajte kako je živeti na Marsu

Jednog dana moći ćete letećim taksijem da dođete do Marsovskog grada u sred pustinje Dubaija. Ujedinjeni Arapski Emirati su objavili da grade blizu 200.000 kvadratnih metara simuliranog naselja na Marsu. Zvaće se Mars Science City i služiće kao dom sa kojim će biti povezane kupole u kojima će se nalaziti razne laboratorije koje će simulirati teren planete. Tim namerava da koristi strukturne planove uz koje će koristiti tehnologiju 3-D štampanja, toplotu i izolovane radijacije kako bi oponašali sredinu koja se nalazi na Marsu.

Naučnici će koristiti te laboratorije kako bi razvili tehnologije koje mogu da obezbede budućim kolonijama na Marsu hranu , vodu i energiju. Na taj način, doseljenici ne bi morali da provode godine jedući krompir u svojim domovima. Osim laboratorija, grad će imati sopstveni muzej i pokazivaće najveća dostignuća čoveka u svemiru, a taj doživljaj će pojačati 3-D štampani zid od peska u Dubaiju. Kada grad počne da funkcioniše UAE nameravaju da sprovedu eksperiment sa grupom ljudi koji će tu živeti godinu dana.

Pročitajte i:  Nüwa: Planovi za grad na Marsu

Prema Vladi Dubaija, koja je na čelu projekta, izgradnja će koštati oko 140 miliona dolara. Potpredsednik i premijer UAE šeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum je izjavio:

„UAE traži mogućnost da ustanovi internacionalne napore da razvije tehnologiju koja će koristiti ljudskom rodu i ustanovi osnovu za bolju budućnost za nadolazeće generacije. Takođe želimo da učvrstimo strast i liderstvo u nauci da doprinesemo boljem životu na zemlji i da razvijemo inovativna rešenja kada se radi o mnogim globalnim izazovima s kojima se suočavamo.“

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,