PC Press Studio

Problemi američkih vojnika prilikom upotrebe Microsoft HoloLens-a

Microsoft je dobio najveći posao kada je u pitanju proširena realnost – ugovor sa američkom vojskom vredan 21.9 milijardi dolara. Cilj je da se upotrebom uređaja za proširenu realnost obezbedi veća stabilnost i efektivnost američkih vojnika.

hololens

Međutim, tokom testiranja pokazalo se da HoloLens zasnovane AR naočare ne prijaju vojnicima, koji su masovno prijavljivali fizičke probleme, ili su se osećali više ranjivim dok su nosili te uređaje. Prvi pokazatelji ukazuju da su takve reakcije u korelaciji sa svetlošću koje ekrani ovih uređaja emituju tokom nošenja.

Bloomberg je, na osnovu izveštaja koji je sastavio Pentagon, objavio da su vojnici tokom nošenja HoloLens-a osećali mučninu, glavobolju i naprezanje očiju, što su sve simptomi koji mogu ozbiljno da ugroze njihove živote ukoliko se nađu u pravoj misiji. Nije objavljeno koliki je ukupan procenat vojnika imao navedene probleme, ali je rečeno da je 80 procenata od onih koji su ih iskusili, počeli da ih osećaju u roku od tri sata od početka nošenja uređaja.

Pročitajte i:  Microsoft poziva na regulaciju veštačke inteligencije

Vojnici su takođe prijavljivali i nelagodnost prilikom upotrebe HoloLens-a, što se poklapa sa informacijama koje su dali i drugi korisnici ovih AR naočara. Potrebno je dosta vremena za prilagođavanje na HMD (Head-Mounted Display), težina uređaja znatno limitira pokretanje glave, a problem je i u ograničenoj širini vidnog polja. Ali, ako kod poslovnih i privatnih korisnika oni mogu da se okarakterišu kao problemi tehničke prirode, kod vojnika mogu da znače razliku između života i smrti. Uostalom, jedan anonimni Microsoft-ov zaposleni je nedavno objavio da HMD nije prošao četiri od šest operacionih demoa kojima je bio podvrgnut, što je procenat neuspešnosti koji bi morao da zabrine sve – i vojsku i Microsoft.

Američka vojska je u svom izveštaju nakon testiranja objavila da uređaj mora da bude unapređen na različitim poljima, počev od boljeg ugla vidljivosti, preko poboljšanja senzora, pa do povećanja rezolucije displeja, a navedeno je da čak i neke od osnovnih funkcija nisu radile dovoljno pouzdano.

Ovo sve ukazuje da Microsoft HoloLens AR naočare nisu toliko uspešne, koliko bi kompanija i američka vojska želele. Vojska testira HoloLens prototipe još od 2017. godine, što je četiri godine pre objave istorijskog desetogodišnjeg ugovora za izradu 120.000 HoloLens zasnovanih naočara. U to vreme, vojska je smatrala da će Integrated Visual Augmentation System (IVAS) iznedriti novu generaciju uređaja za noćni vid i za bolje shvatanje prostorne situacije za vojnike u bliskoj borbi. Kako stvari stoje, HoloLens je još uvek dosta daleko od tog cilja.

Pročitajte i:  Microsoft Teams želi da učini svoju najčudniju funkciju korisnom

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,