Top50 Glas publike

Problemi s Internacionalnom svemirskom stanicom

Internacionalna stanica se 29. jula suočila s ozbiljnim problemima, nakon što se „okrenula na leđa“. Epizoda je potrajala sat vremena, a ozbiljnijih posledica nije bilo.

PCPress.rs Image

Do komplikacija je došlo nakon što se ruski modul “Nauka” spustio na stanicu, te aktivirao motore kad nije trebalo. Čitava stanica je nakon toga počela da se okreće oko svoje ose, a eksperti ističu da je problem bio ozbiljan, budući da u tom okruženju ništa nije opasnije od letelice koja izgubi kontrolu.

Sve se vrlo brzo vratilo u normalu, a iz agencije NASA su saopštili da posada ni u jednom trenutku nije bila u opasnosti. Naime, stanica se okretala toliko sporo da oni koji su se na njoj nalazili nisu ni primetili razliku. Drugi pak ističu da je dobro što niko nije bio ugrožen, ali da događaj predstavlja ozbiljan problem koji ukazuje na neke potencijalne katastrofe u budućnosti.

Pročitajte i:  NASA odložila lansiranje Artemisa 1

Iako iz agencije NASA tvrde da se nije dogodilo ništa previše ozbiljno, eksperti pretpostavljaju da se među tamošnjim stručnjacima vode ozbiljni razgovori. Kao najsrećnija okolnost se izdvaja to što je stanica dovoljno velika da motori ruskog modula nisu mogli ozbiljnije da je izbace s putanje.

Incident je, uprkos tome što nema posledica, izazvao zabrinutost, najpre zbog toga što je stanica stara i nije napravljena za „vratolomije u kosmosu“. Pored toga je podsetio i na to da su i ljudi i mašine sposobni za ozbiljne greške, što je svuda opasno, a posebno u kosmosu koji ne predstavlja prijateljsko okruženje za bića koja su evoluirala za život na planeti po imenu Zemlja.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,