Top50 Glas publike

Problemi u svemiru: Kad satelit postane kosmički otpad

Provajder satelitskih usluga – Intelsat – je 18. aprila objavio da se jedan od njegovih komunikacionih satelita izgubio u Zemljinoj orbiti i tako postao komad kosmičkog otpada. Iz kompanije su saopštili da je „nešto“ oštetilo satelit, nakon čega je gorivo iscurelo u kosmičku pustinju. Iako zvuči kao solidan uvod u naučno-fantastični horor film, radi se o ozbiljnom problemu, budući da bi „odbegli“ satelit mogao da ugrozi druge satelite, te letelice koje se budu kretale u istoj orbiti.

PCPress.rs Image

Za Intelsat najozbiljnija posledica je naravno materijalni gubitak, budući da je pomenuti satelit – Intelsat 29e – koji su konstruisali stručnjaci kompanije Boeing, koštao između 400 i 450 miliona dolara, što je ulaganje koje bi se isplatilo da je satelit potrajao 15 godina kao što je planirano. To se nije dogodilo, budući da je satelit pretrpeo kvar nakon samo tri godine od lansiranja, što znači da je kompanija izgubila sve prihode koji su planirani za narednih 12 godina. Najveći problem je to što se satelit nalazi na preko 35 hiljada kilometara od Zemlje, što znači da Zemljina atmosfera ne utiče na njegovo ponašanje, pa je malo verovatno da će se uskoro srušiti na matičnu planetu. Sateliti koji se zaglave u ovom delu orbite tu mogu da ostanu i preko 100 godina, i da u tom periodu ugrožavaju sve druge sisteme koji se kreću u istom kosmičkom prostoru.

Eksperti Intelsat 29e porede sa „plutajućom bombom“, i napominju da bi neki budući sudari mogli da proizvedu još više kosmičkog otpada. Još uvek nije poznato šta je dovelo do kvara na satelitu, pa se pretpostavlja da je u pitanju neki drugi kosmički otpad, tako da se već ušlo u začarani krug koji preti da ugrozi sistemi koji su odgovorni kako za komunikaciju na Zemlji, tako i za neke buduće misije u kosmosu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,