TrendMicro

Proboj na polju izrade nesalomivih telefonskih ekrana

Polomljeni ekrani telefona mogli bi da budu stvar prošlosti sa kompozitnim staklom u koje su ugrađeni nanokristali.

PCPress.rs Image

Nalazi su objavljeni u časopisu Science

Zahvaljujući timu naučnika sa Univerziteta Kvinslend koji radi sa istraživačima širom sveta, razbijeni ekrani telefona mogli bi da postanu stvar prošlosti. Tim je napravio tehnologiju za proizvodnju sledeće generacije kompozitnog stakla koje se koristi u pametnim telefonima, televizorima, računarima, pa čak i LED svetlima. Ova otkrića će omogućiti proizvodnju staklenih ekrana koji su nelomljivi i daju kristalno čist kvalitet slike. Staklo koje se trenutno koristi u telefonima je veoma gusto i nefleksibilno, što znači da se lomi. Da bi rešili problem loma, istraživači su se okrenuli mineralu zvanom perovskit, kristalu kalcijum titanijum oksida.

“Nanokristali” perovskita su izuzetno osetljivi na svetlost, toplotu, vazduh i vodu. Tako je tim hemijskih inženjera i naučnika za materijale razvio revolucionarni proces za umotavanje ili vezivanje nanokristala u porozno staklo. Ovaj proces je ključ za stabilizaciju materijala, povećanje efikasnosti i inhibiranje ispiranja toksičnih jona olova. Perovskiti su veoma funkcionalan materijal, ali zbog svoje osetljivosti na skoro sve, neophodno je da se stave u staklo. Koristi se sirovina, kao što je cink, i organski molekul koji se može vezati za cink. Zatim su primenjuje mehanička sila da ga pretvore u staklo.

Pročitajte i:  Saveti o tome kako da smanjite potrošnju mobilnih podataka

Milioni sitnih rupa nevidljivih ljudskom oku se ubrizgavaju sa nanokristalima koji ostaju zaštićeni, umotani unutra. Na taj način možemo stabilizovati materijal i omogućiti mu da se koristi za nove proizvode, kao što su fleksibilni solarni paneli, ekrani za detaljnije medicinsko snimanje koje bi očigledno dovelo do boljih ishoda za pacijente. Perovskiti mogu da pretvaraju svetlosnu energiju u električnu energiju, ali možete ih uzbuditi i elektromagnetnim zračenjem — da emituju sve vrste boja, što znači da možete imati sve vrste svetlih ekrana, koristeći manje energije i neverovatne rezolucije boja. To će omogućiti da se naprave mobilni telefoni, televizori, kompjuteri i slike virtuelne stvarnosti koje imaju “zapanjujući kvalitet slike i snagu.

Višestruka korist

Ovo istraživanje će takođe razmotriti solarni panel koji pretvara svetlost u energiju kroz nano staklo na pametnom telefonu –  dakle, mogao bi da prikazuje kristalno jasnu sliku, a onda kada se ne koristi, punio bi bateriju, čak i iz unutrašnjeg osvetljenja. Globalno, tehnološke kompanije prodaju oko 1,3 milijarde pametnih telefona godišnje. Čim ga ispustite, imate 50-50 šanse da sleti na ekran i pukne. Mnogi veliki proizvođači telefona i način na koji su ti telefoni trenutno napravljeni otežavaju popravke od strane trećih lica. Obično morate da idete direktno kod njih ili kod nekog od njihovih ovlašćenih agenata, a to košta više.

Pročitajte i:  Saveti o tome kako da smanjite potrošnju mobilnih podataka

Postavlja se pitanje da li je moguće napraviti staklo za milion telefona, a da svaki od tih telefona ne košta milion dolara. Takođe postoji rizik da se proizvod plasira kao nesalomiv, jer će neko uvek naći način da ga razbije. Postoje razne dodatne prednosti, jer će vam jači telefon, TV ili čak sijalica trajati mnogo duže, što znači da govorite o manje e-otpada, potencijalno manjoj potrošnji energije ako su svetliji i imaju više jasnoće. Nalazi su objavljeni u časopisu Science.

Izvor: Abc

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,