Top50 Glas publike

Prodaja video igara u padu nakon dugo godina konstantnog rasta

Još od 2015. godine globalno tržište igara je u stalnom porastu, da bi vrhunac bio dostignut tokom prošle godine. Tada je ovo tržište poraslo za 26 procenata u odnosu na 2109. godinu, sa rekordnom vrednošću od 191 milijarde dolara.

tržište igara

Ampere Analysis, kompanija koja se bavi istraživanjem tržišta, predviđa da će ove godine doći do blagog pada. Oni procenjuju da će tokom 2022. godine vrednost tržišta igara vredeti 188 milijardi dolara, što je pad od 1.2 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Gaming tržište je doživelo veliki rast tokom 2020. godine, kada su ljudi mahom ostajali kući zbog pandemije korona virusa. Iste godine lansirane su i nove generacije Microsoft i Sony konzola, što je takođe značajno doprinelo rastu prodaje igara. Međutim, problem sa logistikom i nestašicom čipova za proizvodnju konzola je jedan od bitnijih faktora zašto se ove godine očekuje smanjenje ukupne prodaje igara.

Tome će doprineti i sankcije protiv Rusije, zbog kojih su mnogi proizvođači igara odustali od prodaje svojih igara na tom tržištu. Prema analizi Ampere-a Rusija je bila 10. najveće tržište igara u 2021. godini, a za 2022. godinu očekuje se da će da padne na 14. mesto (uz gubitak od 1.2 milijarde dolara u vrednosti).

Pročitajte i:  Nova igra napravljena po kultnom filmu

Uprkos pomenutim problemima, očekivanja su da će 2023. godina ponovo biti pozitivna i da će dostići vrednost od rekordnih 195 milijardi dolara.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,