BIZIT 2022

prof. Miroljub Labus – Ekonomski trendovi u 2022. godini | BIZIT2021

Predavanja na ovogodišnjem BIZIT-u je otvorio prof. Miroljub Labus, osnivač konsultantske kompanije Belox Advisory Services i veoma dobro poznat potpredsednik vlade koja je ustanovila temelje današnjeg ekonomskog pravca nakon petooktobarskih promena 2000. godine. Tema njegovog predavanja je bila makroekonomska situacija i prilike za poslovanje u narednoj godini “Ekonomski trendovi u 2022. godini”. Prof. Labus je predstavio tri modela izlaska iz recesije izazvane zdravstvenom krizom, a odgovarao je na pitanja publike uživo i online – što je i inače karakteristika BIZIT-a i odnosilo se na sve predavače i goste.

PCPress.rs Image

“Kada sam analizirao šta nas čeka u 2022. godini, jedva sam suzio dešavanja na 10 tačaka – i jedan od najbitnijih trendova će upravo biti još oštrija bitka za korisnike i zaoštravanje konkurencije u svakom pogledu. Mi proizvodimo mnogo više usluga nego roba, i to nije održivo, bez obzira što svi ovde uglavnom dolaze iz sfere usluga, pa ih to ne pogađa previše. Ukoliko želimo da postanemo izvozno orijentisana privreda, moramo da proizvodimo i prodajemo robu. Nažalost, održava se veliki odliv ljudskog kapitala, a pojavljuju se i makroekonomske neravnoteže koje su još uvek pod kontrolom, ali uvek postoji mogućnost da se stvari omaknu kontroli,” istakao je prof. Labus.

“Meni ovo liči na srčani udar i oporavak pacijenta posle srčanog udara”, istakao je povodom krive na grafikonu koji označava prognozu stanja svetske ekonomije MMF-a. Otkrio je i šta doprinosi rastu proizvodnje u Srbiji i u svetu, analizirajući strukturu domaće proizvodnje – 25% su robe i 75% su usluge, dok je u izvozu obrnuto – izvozi se 75% robe i 25% usluga, što dalje indicira šta mora da se menja i na koji način domaća privreda doprinosi rastu, uz pohvale za domaći IT i njegov udeo u BDP-u, koji iznosi oko 5,5%.

“Prema podacima NBS, u proteklih 15 godina doznake naših radnika su 33 milijarde evra, a ukupne strane investicije 35 milijardi evra. Profiti stranih kompanija su iznosile 22 milijarde dolara u istom periodu, što znači da je naša zemlja veoma profitabilna, donoseći velike stope profita spram iznosa ulaganja. Mi moramo da privlačimo investicije koje su izvozno orijentisane.”

Ukoliko vam se dopada sadržaj konferencije, pozivamo vas da nam se pridružite na zvaničnom BIZIT YouTube kanalu i zapratite nas tako što ćete pritisnuti dugme Subscribe, kako bismo sledeće godine bili još bolji i brojniji.

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,