Top50 Glas publike

Profesionalni LCD ekrani

PCPress.rs ImageProfesionalni ekrani koriste se u poslovnom okruženju, na javnim mestima i u sklopu video-zidova. Predstavljamo dva NEC-ova modela

LCD televizori i monitori su danas veoma dostupni – možete da ih kupite čak i u samoposlugama, po pristupačnoj ceni, ali kao i za sve drugo, i kod ove robe važi da postoje različite kategorije. Pri tom ne mislimo na činjenicu da se LCD televizori nude u rasponu cena od 1:10, već govorimo o posebnoj klasi LCD ekrana primerenoj poslovnom segmentu tržišta. Ma koliko da je neki model televizora kvalitetan, on je napravljen da zadovolji potrebe kućnog okruženja – osvetljaj, kontrast i ugao gledanja prilagođeni su domu, interfejsi su namenjeni za povezivanje kućnih audio/video-uređaja, a sam televizor nije predviđen za više od nekoliko sati rada dnevno.

Profesionalni LCD ekrani su projektovani tako da rade neprekidno, 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji: opremljeni su sistemima za rashlađivanje što im obezbeđuje dugovečnost u radu, pa dolaze sa višegodišnjim garancijama proizvođača. Kod ovakvih ekrana osvetljaj, kontrast i ugao gledanja su takvi da se slika može prikazivati i na javnim mestima i uz jako dnevno svetlo, zbog čega je efekat koji postiže profesionalni full HD ekran potpuno nedostižan za komercijalne televizore. Profesionalni ekrani poseduju mnoge opcije koje ih čine vrlo fleksibilnim, mogu se povezivati u video wall konfiguraciju, a određeni modeli imaju opcioni slot u koji se može ubaciti poseban ugradni PC računar, medija plejer i razni TV prijemnici. Ovoga puta predstavljamo vam dva NEC LCD displeja namenjena isključivo profesionalnim primenama.

Pročitajte i:  Novi 304. broj magazina PC Press na kioscima i u digitalnoj čitaonici!

NEC MultiSync P551 je profesionalni monitor dijagonale 55“ u 1080p rezoluciji (full HD) namenjen korišćenju na javnim mestima. Ovaj monitor je pogodan za kontrolne sobe, aerodrome, železničke i autobuske stanice, a zahvaljujući posebnom ramu, može da se ugradi u enterijer, pa je odličan i za video-konferencije i sale za sastanke. Ekran je realizovan kao S‑PVA TFT panel, ima frekvenciju osvežavanja od 60 Hz i kontrast od 3000:1, a opremljen je senzorom ambijentalnog svetla što garantuje optimalnu sliku pri promeni svetlosnih uslova. Fabrički je podešen na osvetljaj od 500 cd/m2, ali je ovu vrednost moguće podići na 700 cd/m2.

P551 je opremljen čitavim nizom interfejsa, što ulaznih što izlaznih – prihvata praktično sve analogne video-formate, kao i digitalni signal preko HDMI i DisplayPort interfejsa. Budući da ovaj displej ima i integrisane zvučnike, opremljen je i audio konektorima, a većina interfejsa postoji i kao ulazna i kao izlazna, što omogućuje ulančavanje više displeja. Dodatne mogućnosti pruža pomenuti slot u koji se može instalirati poseban modularni PC, ali i tjunerska kartica kojom se prima analogni i digitalni TV, kao i IPTV. Pomoću mrežnog interfejsa, ovaj displej se može kontrolisati daljinski, kroz lokalnu računarsku mrežu, a podržano je i povezivanje više displeja u video‑wall. Treba pomenuti i da je NEC proizveo i novu verziju ovog displeja, P552 – većina detalja je ista, ali je kontrast podignut na 4000:1 a frekvencije osvežavanja panela koja je duplirana (120 Hz). Oba uređaja prati trogodišnja garancija.

Pročitajte i:  Naš TV studio

PCPress.rs ImageNEC MultiSync X551S je posebno interesantan, jer je reč u ultratankom displeju, debljine svega 44 mm, zbog čega je primamljiv za ugradnju u enterijer. Ovo je prvi profesionalni displej dijagonale 55“ zasnovan na S‑PVA panelu sa LED pozadinskim osvetljenjem od 600 cd/m2 i niskom refleksijom panela. LED pozadinsko osvetljenje je drastično skuplje za proizvodnju od onog u CCFL tehnologiji i tek odskora se pojavljuje kod profesionalnih panela, a upravo je LED tehnologija i zaslužna za vitku liniju ovog displeja. Kao i prethodni model, predviđen je za rad 24/7/365 i opremljen slotom za ugradnju modularnih uređaja po tzv. OPS standardu – PC računara (na raspolaganju je nekoliko konfiguracija), tjunera, kao i medija plejera koji omogućuju povezivanje profesionalnih studijskih digitalnih signala kao što je HD‑SDI.

Displej je opremljen S‑video, kompozitnim (BNC) i VGA ulazima, kao i digitalnim DVI‑D, HDMI i DisplayPort, ima zvučnike, a od dodatne opreme su na raspolaganju zidni i stoni nosači, eksterni zvučnici i kalibrator. Uređaj ima mogućnost hardverske kalibracije boja, programabilan senzor spoljašnjeg osvetljenja i frekvenciju osvežavanja od 120 Hz koja poboljšava prikaz brzo pokretnih slika na S‑PVA panelu. Na raspolaganju je i Picture‑in‑Picture opcija koja dozvoljava istovremen prikaz dve slike iz dva različita izvora, a pri menjanju izbora video-ulaza ekran reaguje izuzetno brzo, tako da praktično nema pauze pri prebacivanju. Više ekrana se može sprezati u lance i matrice, a kontrola kroz LAN mrežu olakšava podešavanje zahvaljujući opciji kojom se jednom podešeni parametri na jednom ekranu automatski kopiraju na sve ostale displeje čime je garantovana identična konfiguracija.

Pročitajte i:  Novi 305. broj magazina PC Press na kioscima i u digitalnoj čitaonici!

 

Mladen Mijatović

Monitore NEC MultiSync P551 i MultiSync X551S prodaje kompanija Koving.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,