Top50 Glas publike

PROFESOR MAURO FERARI U BEOGRADU

PCPress.rs ImageU utorak, 29. juna 2010. u 18 časova, na Univerzitetu METROPOLITAN u Beogradu,
profesor dr Mauro Ferari, naučnik poznat po naprednim projektima u oblasti bioinženjeringa i nanomedicine, održaće gostujuće predavanje o informatičkim i matematičkim aspektima nanomedicine.
Kako doći do prave terapije u medicini, kao locirati cilj na koji se deluje terapijom, kako individualizirati terapiju u odnosu na vrstu patologije, samo su neka od pitanja o kojima će profesor Ferari govoriti. Primena nanotehnologije u medicini danas privlači ogromnu pažnju stručne javnosti upravo zato što otvara mogućnost individualizovane medicinske intervencije. Profesori Ferari govoriće o ovim metodama i izneti konkretne načine primene nanotehnologije danas. U osnovi revolucionalnih dostignuća u individualiziranju terapije u modernoj nanomedicini nalaze se sofisticirani matematički i informatički modeli, kao i mogućnost trenutne interpretacije ogromne količine podataka. Ovi novi modeli, koji se mogu nazvati “matematičkim motorima nanomedicine”, nalaze se u fokusu interesovanja profesora Ferarija.
Gospodin Ferari je redovni profesor Teksaškog univerziteta u Hjustonu, šef Departmana za nano-medicinu i biomedicinski inženjering, autor brojnih knjiga u oblasti primene nano tehnologija, dobitnik brojnih priznanja, a među najnovijim je i nagrada Heinlein za istraživanja u oblasti mikrogravitacije za 2009. godinu, za naučni eksperiment sa nanofluidima, kao prvi takav eksperiment koji se izvodi u svemiru (SpaceX Corporation). Osnivač je i urednik časopisa za oblast biomedicine BioMEMS i Biomedical Nanotechnology. Profesor Ferari je i osnivač razvojne kompanije Leonardo Biosystems, koja radi na primeni njegovih revolucionarnih otkrića, kao što su nano čipovi za rano otkrivanje tumora u biološkim fluidima ili metode praćenja efikasnosti terapeutskih reagensa u realnom vremenu.

 Izvor:  METROPOLITAN University, FIT

 

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Bioboti za kretanje mišića
SBB

Tagovi: ,