Top50 Glas publike

Profit kompanije Apple pao za 11%

Najnoviji podaci pokazuju da čak ni najvrednija svetska tehnološka kompanija nije imuna na sve izazovniju globalnu ekonomsku krizu. Apple je u četvrtak izvestio da je njen profit opao za skoro 11% u tri meseca zaključno sa junom u odnosu na isti period pre godinu dana dok kompanija prolazi kroz ekonomski pad i prekide lanca snabdevanja u Kini.

PCPress.rs Image

IT gigant je prijavio prihod od 83 milijarde dolara, što je 2% više u odnosu na isti period prethodne godine. Iako je to bila najveća cifra prihoda koju je kompanija objavila tokom svog trećeg fiskalnog kvartala, ona je označila značajno usporavanje rasta u odnosu na povećanje prihoda od 36% u odnosu na prethodnu godinu.

Čak i prodaja u Kini opada

Prodaja u Velikoj Kini, nekada jednom od najperspektivnijih regiona kompanije, pala je za oko 1% tokom kvartala. Ipak, Apple je premašio očekivanja Volstrita i u pogledu prodaje i profita. Akcije Apple-a porasle su skoro 4% u trgovanju posle radnog vremena u četvrtak nakon rezultata. Kompanija kaže da je njena instalirana baza aktivnih uređaja dostigla najveće vrednosti svih vremena u svakoj kategoriji proizvoda tokom kvartala. Kvartalna prodaja Apple-ovih usluga, ključnog elementa strategije kompanije za budući rast, porasla je 12% na 19,6 milijardi dolara, nešto ispod 19,7 milijardi dolara koliko su analitičari očekivali.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy Watch bi mogao doći sa mikroLED ekranom 2024. godine

Kompanija sada ima više od 860 miliona plaćenih pretplata na različite usluge, što je povećanje od 160 miliona u odnosu na prošlu godinu, rekao je finansijski direktor Apple-a Luka Maestri tokom konferencijskog poziva sa analitičarima u četvrtak. Apple-ovi rezultati dolaze u trenutku kada se brojne tehnološke kompanije bore da održe snažan rast suočene sa rastućom inflacijom i kamatnim stopama, strahom od nadolazeće recesije i posledicama tekućeg rata u Ukrajini. Odbili su da podele smernice o prihodima za tekući kvartal zbog ekonomske neizvesnosti. Međutim, Maestri je rekao da Apple očekuje da će se njegov rast prihoda u odnosu na isti period prošle godine ubrzati u septembarskom kvartalu u poređenju sa junskim kvartalom, pod pretpostavkom da se makroekonomska situacija i uticaji na njegovo poslovanje ne pogoršavaju. On je dodao da se takođe očekuje da će ograničenja u snabdevanju biti niža nego što su bila u junskom kvartalu.

Maestri je takođe objasnio napore kompanije da olakša kupcima kupovinu njenih proizvoda, uključujući proširenje plaćanja na rate i programa razmene širom sveta. Kao odgovor na ekonomsku neizvesnost, izvršni direktor Tim Kuk rekao je da sam Apple planira da nastavi da zapošljava ljude i ulaže u određene oblasti, ali da će biti „smišljeniji“ u tome.

Pročitajte i:  Apple Maps: Funkcija za takmičenje s Google Maps

Izvor: CNN

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: