BIZIT 2022

Programeri, koliko ste dobri?

Ako sebe smatrate vrhunskim programerom, evo odlične šanse da to potrvdite praktičnim primerom. NASA, da, baš ta, američka Nacionalna aeronautička i svemirska administracija raspisala je konkurs, tačnije izazov za poboljšanje FUN3D softvera koji se koristi za simulaciju dinamike fluida.

PCPress.rs Image

Istorija FUN3D projekta datira još iz osamdesetih, i on je aktivan već decenijama, a sada NASA traži pomoć kako bi optimizovala kod. Fond nagrada je 55.000 američkih dolara, a dva najbolja programera će dobiti 15.000, odnosno 10.000 dolara. Naravno, postoje i nagrade za savete oko generalne optimizacije.

PCPress.rs ImagePostoje i još dva uslova: prvi je da je FUN3D zaštićen i ne može se izvoziti, što znači da je ograničen samo na američke programere; drugi je što je najveći deo matematičkih proračuna napisan u Fortran-u, starom programskom jeziku,koji nije baš previše popularan među modernim programerima.

Ono čemu se NASA nada je da će uspeti da poboljša brzinu proračuna od 10 do 1000 puta, posebno jer su u pitanju ozbiljne nagrade za optimizaciju koda. Uostalom, ukoliko znate Fortran i američki ste državljanin, što da ne probate, nemate šta da izgubite.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  NASA pravi bazu za astronaute u blizini Meseca
eFakture

Tagovi: , , , , , , ,