Proizvođači telefona plaćaće Google-u od 2 do 40 dolara po uređaju prodatom u EU

Prošle nedelje, otkriveno je da će Google, zahvaljujući antimonopolskim novčanim kaznama i presudi u Evropskoj uniji, napraviti neke značajne promene u pogledu toga kako Android radi u EU. Sada su, otkriveni novi detalji, uključujući i to koliko će kompanija naplaćivati svoj paket aplikacija proizvođačima mobilnih uređaja (posledično verovatno i krajnjim kupcima) u okviru Androida na tržištima EU.

PCPress.rs Image

Google je pre samo nekoliko dana potvrdio da će u okviru ovog novog Android-EU sporazuma, kompanija izdvojiti svoje aplikacije iz operativnog sistema, umesto da ih licencira proizvođačima kako bi ih koristili sa Androidom. Prema dokumentima dobijenim od strane portala The Verge, naknade Google-a za licenciranje tih aplikacija će biti prilično velike. Nove provizije variraju od zemlje do zemlje i od tipa uređaja, ali iznose od 2,5 pa sve do 40 dolara po uređaju koji koristi „Google Mobile usluge“. Google je ranije pomenuo da će takođe ponuditi ugovor koji subvencioniše neke ili sve te troškove ukoliko su Google Chrome i Google pretraga podrazumevane usluge na uređaju.

Pročitajte i:  Fraza „OK Google“ bi u nekim slučajevima mogla postati neobavezna

Tako će, mobilni telefoni više klase (sortirani prema gustini piksela na ekranu) za sobom vući više troškova, te će najveću naknadu Google ubirati, na primer, od gustine piksela preko 500 ppi prodatog na tržištu Velike Britanije, Švedske, Nemačke, Norveške ili Holandije. Uređaji od 400-500 ppi bi morali da plate 20 dolara, uređaji ispod 400 ppi bi morali da plate samo 10 dolara, a tableti bi imali drugačiju cenovnu šemu.

Najniža naknada iznosiće 2,5 dolara, dok će u proseku po svakom uređaju prodatom u EU proizvođači Google-u plaćati oko 20 dolara. Na izbor će svi imati više opcija, ali ako odluče da na uređajima isporučuju i Google Chrome i odgovarajući pretraživač, onda će naknade biti manje. Standardni paket aplikacija, uključujući i gotovo neizbežni Google Play Store, biće nešto skuplji ako sa sobom ne nosi i Chrome i pretraživač, od kojih Google najviše zarađuje. Novi cenovnik na snagu bi trebalo da stupi 29. oktobra ali bi naplata trebalo da počne od 1. februara sledeće godine.

Pročitajte i:  Microsoft Loop je nova Office aplikacija

Izvor: 9to5Goolge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

One thought on “Proizvođači telefona plaćaće Google-u od 2 do 40 dolara po uređaju prodatom u EU

  • 23. October 2018. at 02:26
    Permalink

    Normalno. I treba tako da bude. Jedino me nerviraju algoritmi Googlovog Youtube, ne prikazuju mi video klipove od ju tjubera koje pratim. A sto se tice naplate, i treba. Skoro sam citao na Casino Guru da bi ova nisa takodje trebalo dodatno da daje novac Google…

Comments are closed.