Top50 Glas publike

Proizvođači uzvraćaju udarac: odgovor na hakerske trendove 2016

Sajber kriminal postaje sve dominantniji! Na sve moguće načine, koristeći često i ciljane napade na organizaciju ili pravna lica, hakeri nastoje da ostvare profit. Da li zaštita postoji i kako je obezbediti?

sec_rep3
Cisco Security Report 2016

Kada hakeri zaraze jedan ili više računara lako uspevaju da preuzmu kontrolu nad IT resursima ciljajući račune i finansije kompanije. Danas su veoma česti „ransomware“ napadi kojima se narušava integritet i dostupnost informacionog sistema, a zatim hakeri zatraže otkup kako bi poslovanje kompanije ponovo učinili mogućim. Mnogi koji na vreme ne razmišljaju o svojoj bezbednosti primorani su da plate nadajući se da će se nastala šteta ispraviti. Kao što se zna, naknadna ulaganja više koštaju, a vuku sa sobom i neke druge rizike, kao na primer reputacioni.

IT bezbednost je danas veoma važna, pa joj se s razlogom posvećuje sve veća pažnja na mnogim konferencijama. Na događajima koje organizuje kompanija TeleGroup akcenat je uvek i na IT pretnjama i bezbednosnim rešenjima koja ih mogu preduprediti – Infosec.

Svake godine se pojavljuju sve sofisticiraniji mehanizmi napada na mreži, pa se lako može desiti da se ugroze podaci, aplikacije ili čak kompletno Cloud okruženje neke kompanije. Zato je važno da se periodično sprovodi ispitivanje bezbednosnih IT rizika, ali i strategije informacione bezbednosti koja se primenjuje.

Pročitajte i:  Rešenje za Twitter: Elon Musk zaposlio hakera

Dobar vodič za uspostavljanje adekvatnog IT bezbednosnog okruženja je Cisco Security izveštaj 2016. Nastao na osnovu detaljnog istraživanja najaktuelnijih IT napada, dokument daje dobar uvid gde da pojačate odbranu od sajber napada. Veliku pretnju trenutno predstavljaju zlonamerni softveri koji šifruju podatke i narušavaju dostupnost IT servisa. Takođe se može videti i pregled softverskih rešenja kompanija koje su bile najveće mete napada, kao što su Adobe, Micorsoft i Apple, a trend pokazuje da su najčešći napadi phishing, DDoS i napadi nultog dana (0-day).U izveštaju se između ostalog akcenat stavlja i na pravilno upravljanje mrežnom bezbednošću u okviru IT ekosistema ne samo velikih, već i malih i srednjih kompanija.

 

Adekvatna edukacija zaposlenih, a prvenstveno osoba zaduženih za bezbedan rad informacionog sistema kompanije je veoma bitna u procesu zaštite, pa prvenstveno njima preporučujemo da besplatno preuzmu i prouče Cisco Security izveštaj za 2016.godinu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,