Project Brainwave, AI hardver koji gradi Microsoft

Microsoft je nagovestio da radi na tehnologiji veštačke inteligencije (AI), koju pokreće Intel-ov novi Stratix 10 programabilni gate array (FPGA) čip.

PCPress.rs Image

Microsoft svoj AI čip naziva “Project Brainwave“, a sposoban je za ogromnih 39,5 teraflopsa performansi mašinskog učenja, uz latenciju manju od 1ms. Ono što čini ovaj novi čip boljim od konkurencije je to da može da podržava kompleksne zadatke vezane za veštačku inteligenciju onako kako se oni primaju, umesto da skuplja operacije i da na njima radi kasnije.

Microsoftov AI framework (Cognitive Toolkit) takođe radi i uz Google TensorFlow (open source softverska biblioteka za mašinsko učenje) i druge sisteme. Ovo znači da je moguće izgraditi sistem mašinskog učenja i pokretati sve u realnom vremenu, a da ne bude zavisno od hardvera.

Microsoft želi da nove Project Brainwave sisteme donese u Azure cloud servise, kako bi kompanije mogle da koriste moćan AI uživo. Možemo da se kladimo da će za pet do deset godina ovaj Microsoft-ov projekat izrasti u nešto veliko.

Pročitajte i:  Milioni bi mogli biti blokirani iz Word, Outlook i Powerpoint programa ovog meseca

Izvor: TweakTown

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,