TrendMicro

Projekat brzo punjivih baterija osigurao 60 miliona dolara

Izraelska kompaniji StoreDot koja se bavi rešenjima za brzo punjenje baterija, prikupila je oveći kapital kako bi mogla da nastavi rad na razvoju svoje tehnologije. U najnovijoj rundi finansiranja osigurali su 60 miliona dolara od nekolicine investitora. Zvučnija imena među njima su svakako Daimler, Samsung, te ruski tajkun i vlasnik londonskog fudbalskog kluba Chelsea, Roman Abramovič.

PCPress.rs Image

Njihova tehnologija bazira se na organskim baterijama koje bi u budućnosti trebalo da zamene litijum-jonske, a čije je punjenje mnogo brže. Nova vrsta baterija, FlashBattery, trebalo bi da omogući punjenje električnih vozila u samo pet minuta, a mobilnih uređaja u manje od minuta. Nakon pet minuta punjenja električni automobil bi sa ovakvim rešenjem imao autonomiju i do 500 kilometara, tvrde Izraelci.

Glavnina ovog novca biće iskorišćena za razvoj baterija za električne automobile, a Daimler bi trebao biti prvi proizvođač koji će FlashBattery ugraditi u svoja putnička i teretna vozila. Prođe li sve po planu, StoreDot bi trebalo sledeće godine na tržište pustiti svoje prve baterije za mobilne uređaje, a nakon toga slede i veće varijante koje bi se mogle ugrađivati u vozila.

Pročitajte i:  Apple i Samsung nadograđuju softver telefona u Indiji

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,