BIZIT Seminar

Prolećno čišćenje računara

Početak proleća je dobro vreme za čišćenje računara i uklanjanje raznoraznog krša koji se nakupio tokom duge zime. Postoji dosta dobrih softverskih alata koji se mogu koristiti za to, a jedno od popularnih rešenja je program BleachBit. Ovaj program se razvija skoro celu deceniju, ali se pročuo tek u vreme poslednjih izbora u SAD, kada se ispostavilo da je štab Hilari Klinton koristio BleachBit za uklanjanje tragova kompromitujućih podataka.

PCPress.rs ImagePoput drugih sličnih programa, BleachBit prepoznaje različite kategorije nepotrebnih fajlova i omogućava njihovo brisanje u jednom potezu. Kategorije se mogu uključiti ili isključiti, a pored pravog brisanja nudi se i opcija za simuliranje koja omogućava pregled onoga što će biti obrisano. Spisak podataka koji se mogu obrisati uključuje sačuvane Web strane, kolačiće i istoriju korišćenja Interneta za standardne Web browser‑e. Za neke programe su podržane dodatne mogućnosti, kao što je defragmentacija Firefox baze podataka što može pomoći da se reše problemi sa sporim radom Firefox‑a.

Sa sistemske strane, mogu se obrisati razni privremeni fajlovi, istorija korišćenja, sačuvani podaci o sistemskim greškama, ostaci paketa za instalaciju sistemskih dopuna, ili zahtevati duboko skeniranje za pronalaženje nepotrebnih fajlova razastrtih po disku. BleachBit prepoznaje veliki broj standardnih aplikacija kao što su Microsoft Office, Adobe aplikacije, popularni uslužni programi itd. BleachBit može da temeljno prepiše obrisane fajlove i ukloni sve tragove starih podataka na disku, što je opcija koja se može koristiti za potpunu sigurnost ali uz cenu u dugom vremenu potrebnom da se obavi potpuno čišćenje.

Prilikom instalacije programa, nudi se spisak velikog broja podržanih jezika, uključujući srpski. Nažalost ova višejezična podrška nije kompletna i ne može se promeniti, pošto će bez obzira na izabrani jezik program BleachBit prikazivati opcije samo na jeziku koji je postavljen kao standardni u Windows instalaciji. Tako će prevod na srpski raditi samo ako su srpska ćirilična podešavanja izabrana u Microsoft Windows‑u.

BleachBit se razvija kao projekat otvorenog koda, a instalacija je dostupna za Windows sisteme i za veliki broj Linux platformi. Pored standardne instalacije, program je dostupan u prenosnoj verziji koja se može startovati direktno, recimo za prenosnog USB diska. Web adresa za dodatne informacije je www.bleachbit.org.

(Objavljeno u PC#253)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,