Top50 Glas publike

Promena atributa fajlova

U davna vremena kada je PC svetom vladao MS‑DOS i rad iz komandne linije, bili su popularni alati koji bi izabranim fajlovima promenili sistemske atribute i podatke kao što su datim i vreme kreiranja ili vreme poslednje promene. Mnogo godina kasnije, neke od ovih mogućnosti više ne postoje u Windows okruženju. Osnovne atribute je moguće promeniti iz Properties dijaloga za svaki fajl pojedinačno, ili korišćenjem sistemske komande Attrrib pri radu iz komande linije. Ali Windows ne nudi mogućnosti da direktno (i bez igranja sa trenutnim sistemskim vremenom) promenite datum i vreme kreiranja fajla.

PCPress.rs ImageBulkFileChanger je mali uslužni program koji omogućava promenu sistemskih atributa ne samo za jedan fajl, već istovremeno za veliki broj izabranih fajlova i foldera. Na ovaj način možete uključiti ili isključiti standardne atribute, recimo samo za čitanje (Read Only), sistemske (System) i sakrivene fajlove (Hidden), arhivske i privremene atribute. BulkFileChanger omogućava i promenu datuma u jednom potezu za sve izabrane fajlove. Mogu se podesiti datum i vreme kreiranja, poslednje izmene ili poslednjeg pristupa fajlovima.

BulkFileChanger je još jedan mali i koristan progrma koji dolazi od autora zaslužnog za druge softverske alate sa poznate lokacije NirSoft. Program je besplatan i može se preuzeti s www.nirsoft.net/utils/bulk_file_changer.html. BulkFileChanger postoji u verzijama za razne jezike, uključujući srpski. Višejezična podrška nije uključena u osnovnu programsku arhivu, već je potrebno preneti prevod sa matične Web lokacije i iskopirati ga u folder sa osnovnim programom.

(Objavljeno u PC#247)

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,