Zebra

Promene na Saturnu

saturn-earth-size-comparisonSaturn je emitovao sve manje energije svake godine od 2005. do 2009, zaključak je ispitivanja svemirske letilice Cassini koja pripada američkoj svemirskoj agenciji NASA. Međutim, južna hemisfera ove planete ujednačeno emituje više energije od severne. Pored toga, nivo energije menjao se s godišnjim dobima i razlikuje se od onog zabeleženog prilikom poslednjeg obletanja Saturna početkom osamdesetih godina prošlog veka. Novi nalazi, zajedno s ispitivanjem sunčeve energije koja dopire do Saturna, mogu pomoći naučnicima da shvate prirodu unutrašnjeg izvora toplote ove planete.

Novi podaci veoma su značajni zato što pružaju mnogo obaveštenja o Saturnu. To je prvi put da je tako podrobno ispitana energija koju emituje jedna ogromna planeta.

Planete u sunčevom sistemu gube energiju u obliku toplotne radijacije u talasnim dužinama koje su nevidljive ljudskom oku. Smatralo se da planete gube energiju ravnomerno u svim pravcima i ujednačenom brzinom. Sada se zna da sa Saturnom nije takav slučaj. Umesto toga, južna hemisfera ove planete emituje šestinu više energije od severne. To se poklapa s godišnjim dobima na Saturnu: tokom pet zemaljskih godina, na južnoj hemisferi bilo je leto a na severnoj zima. Inače, jedno godišnje doba na Saturnu traje sedam zemaljskih godina.

Kako bi se shvatila nedoslednost u emitovanju energije južne i severne hemisfere, potrebna je analizirati sunčevu energiju koja dopire do Saturna. Ti podaci veoma su važni zato što se veruje da Saturn, kao Jupiter i Neptun, ima sopstveni izvor unutrašnje energije. Proučavanjem promena u emitovanju energije sa Saturna, zajedno s promenama u nadolazećoj sunčevoj energiji, naučnici će moći da utvrde izvor unutrašnje energije ove planete i da li se ona menja vremenom.

Izvor: Science Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,