Top50 Glas publike

Pronađen novi način da se “ožive” iskorišćene litijum-jonske baterije

Naučnici predvođeni finskim Univerzitetom Aalto pronašli su način da „ožive“ litijum-jonske baterije i olakšaju njihovu ponovnu upotrebu, piše pv magazin.

PCPress.rs Image

Šta je „re-lithiation“

Proces, nazvan „re-lithiation“, ima za cilj da preokrene postepeni gubitak litijuma koji je zaslužan za gubitak performansi baterije. Kroz proces elektrolize naučnici su uspeli da obnove litijum u baterijskim elektrodama, a zatim su uporedili performanse „osveženih“ elektroda sa onima iz potpuno nove baterije. Prema rezultatima, re-lithiation proces je uspeo, a sposobnost i kapacitet ponovnog punjenja stare baterije bili su gotovo isti kao i kod potpuno novih.

Prednosti

To zapravo ne znači da „oživljena“ baterija može zameniti novu, već da potencijalno može smanjiti troškove i komplikacije oko recikliranja komponenti i materijala baterija. Sadašnje metode, koje se bave degradiranom baterijskom strukturom, zahtevaju skupe i energetski dugotrajne procese za odvajanje i prečišćavanje materijala pre nego što se mogu ponovo upotrebiti. „Ponovnom upotrebom struktura baterija možemo da izbegnemo veliki deo rada uobičajenog za reciklažu i istovremeno potencijalno uštedimo energiju“, objasnila je profesorka Univerziteta Aalto Tanja Kallio.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,